Напишете дума/думи за търсене

Без козметика - все по-използван тренд за красота

Колко време можете да минете без да миете, тонизирате, хидратирате и изобщо мажете с нещо лицето си? Един ден? Една седмица? Един месец?

Една от най-новите тенденции в грижата за външния вид е „гладуване на кожата“. Това включва избягване на повечето продукти за грижа за кожата с цел да се „детоксикираме“. Според една от популярните холистични японски компания за красота „фастът“ на кожата идва от вярата на Хипократ, че традиционният пост може да се използва като лечебен метод.

Редица специалисти са скептични, когато чуят думата „детокс“, тъй като той обикновено служи като решение за бързо оправяне, вместо да се отделя време и търпение на последователна рутина.

Какви са потенциалните ползи от гладуването на кожата?

"Постът“ на кожата й позволява да се върне към естествената си хомеостаза", обяснява Дийн Робинсън, сертифициран дерматолог със седалище в Уестпорт, Кънектикът. Теорията е, че когато използваме продукти за грижа за кожата, ние я тренираме и разглезваме и по този начин потискаме нейния естествен, саморегулиращ се цикъл.

Например прилагането на овлажнител или масло за лице може да сигнализира на клетките на кожата ни, че няма нужда да произвеждат толкова естествен себум. Или, използвайки ексфолианти като ретинол, алфа хидрокси киселини (AHAs) или бета хидрокси киселини (BHAs), ние индуцираме химически увеличен оборот на кожните клетки, също така ускорявайки естествената скорост на обновяване на кожата.

"Чрез временното отнемане на продукти ние й помагаме да си „припомни“ какви задачи има по природа и тя по естествен път се събужда“, обяснява Робинсън.

С други думи, „като елиминирате всички продукти за грижа за кожата, вие й позволявате да се „нулира“ и така подобрявате начина, по който функционира тя“, добавя Дейвид Лортшер, сертифициран дерматолог в Сан Диего.

И все пак трябва да се има внимава, ако имате сериозни кожни проблеми. В такъв случай е най-добре да се консултирате с дерматолог, преди да предприемате премахване на козметиката за известен период от време. Защото "ако имате компрометирана кожна бариера, елиминирането на потенциално дразнещи съставки ще насърчи заздравяването. Но елиминирането на продукти със съставки като хиалуронова киселина или серамиди, които помагат за поправяне на нарушена кожна бариера, може да се окаже недобро за вас“, предупреждава Лортшер.

От какви продукти трябва да се откажем?

"В случаите на значително дразнене на кожата, сухота или като цяло отрицателна реакция, спирането на продукти с активни съставки е необходимо, за да може кожата да заздравее", казва Лортшер. Отнася се за мощни съставки като ретинол, AHAs и BHAs и дори витамин С.

Ако подозирате, че кожата ви се нуждае от почивка от някои от тези активни вещества, опитайте да ги отстраните от рутината си едно по едно, "докато кожата ви отново не се почувства нормална", съветва Лортшер. След това, „след като кожата ви се върне към изходното ниво, бавно въведете един по един продуктите обратно.“

Има един продукт, за който всички специалисти са категорични, че не бива да се спира, и това е слънцезащитата. Ползвайте я всеки ден и я нанасяйте по няколко пъти, дори да сте вкъщи или в офиса.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X