Напишете дума/думи за търсене

Ретинол в козметиката: начин на употреба

Наричат го подмладител за кожата, спасител от възпаления, ликвидатор на пигментни петна. Става дума за добре познатия витамин А.

Ретинолът е първият витамин, който е открит в началото на ХХ век, поради което получава наименованието си от първата буква на азбуката – А. Това вещество се синтезира в тялото благодарение на храните, съдържащи бетакаротин. Отговаря за здравето на кожата и косата, за доброто зрение, за растежа на костите и имунитета, забавя стареенето, участва в процесите на образуване на нови клетки и на възстановяване на кожната тъкан, бори се с възпаленията. При недостиг на витамин А в организма отслабва имунитетът, косата започва да пада, ноктите – да се чупят, кожата – да се бели. Невинаги можем да попълним запасите от това вещество с помощта на храната. За целта може да ни помогнат витаминните комплекси, както и козметиката с ретинол и ретиноиди (вещества, сходни на ретинола, но с по-меко действие).

Има много форми на ретинола, но в козметиката се използват главно няколко: за проблемна кожа – ретинал, ретиноева киселина и третиноин; в антиейдж продуктите най-често има ретинол ацетат или ретинол палмитат. Ретинол и ретиниоди се използват заедно за взаимно усилване на действието си – най-често в подмладяваща и избелваща козметика, а също и в някои beauty процедури, като ретиноев пилинг.

Как да ги използвате

Ако планирате да прилагате козметика с висока концентрация на витамин А, е необходимо да започнете с период на адаптация. Отначало използвайте продукта 2 пъти седмично, след това постепенно увеличете честотата на нанасяне. Така ще избегнете риска от алергични реакции.

Всяка козметика с ретинол трябва да се прилага за определен перид, след което да се направи почивка. Например срещу пигментация на зряла кожа може да се прилага между 3 и 6 месеца и след това да се направи пауза.

Важно е продуктите със съдържание на ретинол да бъдат нанасяни правилно. Кремовете с ретинол се нанасят на тънък слой – излишъците неизбежно се окисляват, а това оцветява кожата в жълтеникаво. Кремовете с ретиноиди се ползват както всички останали, освен ако в инструкцията не е отбелязано нещо друго.

Ако използвате козметика с ретинил и ретиноиди, допълнително прилагайте средство с SPF защита (10–15 за градски условия и 50 в горещите страни). Ретинолът може да повиши чувствителността на кожата към UV лъчите, в резултат на което да възникне възпалителен процес.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X