Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим при слънчева алергия

Алергията от слънце, наричана още слънчев дерматит, не е никак рядко явление. Според статистиката около 20% от хората по целия свят се сблъскват с това заболяване. Сами по себе си слънчевите лъчи не са алерген, проблемът е във веществата, които се съдържат в или на повърхността на кожата.

Симптоми

Слънчевият дерматит може да се прояви по различни начини. Хората, с особено силна чувствителност към слънчевите лъчи, страдат още при първото си излагане на слънце. По-малко чувствителните, но с предразположеност към слънчева алергия, може да изкарат на слънце повече време, преди да се развие алергичната реакция. Симптомите може да бъдат объркани с друга алергия: отначало се появява зачервяване, после кожата се покрива с червени обриви, образуват се отоци, повява се сърбеж и парене, в някои случаи може да се образуват гнойни пъпки. Понякога слънчевата алергия се появява от съчетанието на лъчите с допълнителното въздействие на други фактори – например, цъфтящи растения, хлор, лекарствени препарати.

Защо се появява

Причините за появата на тази алергия са различни – прекалено голямата доза UV лъчи след дълго стоене на закрито понякога активира защитните сили на организма за изработване на пигмента меланин, което води до нарушение на работата на бъбреците и надъбречните жлези. Алергията може да е провокирана и от недостиг на витамини в организма, понижен имунитет, нарушена дейност на вътрешните органи и метаболизма, скрити хронични заболявания. Затова при появата й обърнете внимание на общото си здравословно състояние. Външен слънчев дерматит може да предизвикат и някои козметични средства (заради съдържанието на салицилова и борна киселина, полинаситени мастни киселини, ретиноиди, натурални етерични масла и др.) – затова ги сведете до минимум по време на слънчеви бани. В това отношение са рискови и различни медицински препарати – например, лекарства с антибактериално действие, антибиотици (доксициклин, тетрациклин), ибупрофен, аспирин, някои антидепресанти, транквиланти, диуретици, контрацептиви с високо съдържание на естроген.

Профилактика и лечение

Първото излагане на слънце не бива да продължава повече от 20 мин. Не използвайте декоративна козметика на плажа. При избор на слънцезащитен продукт, обърнете внимание на съдържанието на SPF филтъра – трябва да защитава от UVA и от UVB лъчи, а степента на защита да е по-висока от 20. Нанасяйте слънцезащитните кремове и лосиони 20–30 мин преди да излезете на слънце. Подсушавайте се добре, след като излезете от водата, тъй като капките действат като огледала и увеличават ефекта на слънчевите лъчи. Включвайте в менюто си продукти, които спомагат за регенерация на кожата – горски плодове, какао, зелен чай, червено вино. Ако се появи алергия, използвайте за облекчаване кремове с цинк, ланолин, метилурацил. Вътрешно може да приемате противовъзпалителни препарати. Добре действат и компресите с нарязани красавица или картофи, както и с листа зеле. При поява на слънчева алергия незабавно се обърнете към лекар, който ще назначи адекватно лечение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X