Напишете дума/думи за търсене

Знаеш ли какво има в твоя козметичен продукт

Обикновено си купуваме крем, серум или тоалетно мляко, защото ни го е препоръчала приятелка или ни е привлякъл вниманието от реклама. Добре е обаче да знаем какъв е съставът на помадите и какво е важно да присъства в тях.

Ретиноиди

Те са разновидности на витамин А като ретинол, про-ретинол и третиноин. Работата им е успешно да се борят с акнето. Освен това стимулират обновяването на клетките, предпазват най-горния слой от удебеляване и подобряват еластичността на кожата. Подпомагат производството на колаген и предпазват от вредното влияние на свободните радикали.

Антиоксиданти

Много важно е да се съдържат в продукта, защото са хранителни вещества, които включват витамините А, С и Е, екстракти от гроздови семки, зелен чай и коензим Q 10. Те противодействат на процесите на стареене на кожата, които предизвикват свободните радикали, замърсяването на атмосферата, вредните UV лъчи. Добре е също да хапваме храни съдържащи антиоксиданти, защото се разпределят по цялото тяло, включително и в кожата.

Колаген

Протеинът, който се намира навсякъде в тялото, поддържа кожата, дава й тонус и я предпазва от увисване и набръчкване. Освен това хидратира кожата.

Гликолиева киселина

Разновидност на АНА, произведена от захар, тя прониква в по-дълбоките слоеве на кожата. И тя изглежда по-здрава, а повърхността й - по-гладка. В големи дози може да предизвика раздразнения и други проблеми. Дерматолозите съветват да се използва гликолиева киселина след 30-та година, за да остане кожата по-дълго млада.

Алфахидроксикиселини (АНА)

Те са неагресивни киселини от цитрусови плодове, ябълки, мляко. Те премахват горния слой на кожата като разтварят мъртвите клетки на повърхността. Това помага на новите клетки да излязат на повърхността и така да подобрят вида на кожата и да загладят бръчките. В концентрирана форма АНА се използват за лечение на кожни оплаквания като пигментация, сухота и дълбоки бръчки.

Хиалуронова киселина

Съдържа се в нашето тяло, но хилауроновата киселина, която включват козметичните продукти се синтезира от растения. Поддържа кожата влажна, като непрекъснато я снабдява с вода. Действа подобно на гъба и по този начин помага на кожата да не губи толкова бързо влажността си.

Салицилова киселина

Тя е естествен продукт, който се съдържа в листата и кората на някои дървета. Известна е с антибактериалните си свойства.

Пептиди

Те стягат кожата и заглаждат бръчките като стимулират производството на колаген. Други от тях, като хексапептидите, може да забавят появата на фините мимически бръчки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X