Напишете дума/думи за търсене

Масло от пореч: ползи за здравето и употреба

Въпреки че корените му датират от Ливан, Сирия и Египет, поречът се култивира, използва и консумира в целия средиземноморски регион, както неговите стъбла и листа, така и неговото масло и запарка.

Маслото, което се прави от семената на едноименното растение, предоставя различни предимства и неговата употреба датира от древни времена. В днешно време популярната медицина често го използва за лечение на възпаление, акне, екзема и дори болка в гърдите и менопауза.
Много хора го използват за борба с кожни заболявания като акне, екзема и розацея, защото е богато на ниацин и витамин В3, за които е известно, че спомагат за поддържането на здрава кожа, както и за нейното омекотяващо и тонизиращо действие.

Той е източник на гама-линоленова киселина (GLA), свързана с положителни ефекти върху кръвното налягане, високия холестерол и регулирането на естрогена.
Лекарите могат да го използват при лечение на артрит, надбъбречна умора, диабет, епилепсия и склеродермия...

Състав и потенциални ползи
Маслото от пореч е източник на активни съединения, които му придават важни ползи за здравето.

1. Съдържа линоленова киселина
Линолевата киселина, наричана още гама-линоленова киселина или GLA, е основна мастна киселина от серията омега-6. Тялото я трансформира в простагландин Е1 (PGE1). Тази молекула функционира като хормон и намалява възпалението, свързано с кожни заболявания, както и сърдечносъдови проблеми.

2. Може да има противовъзпалителни свойства
Според изследване, публикувано в „Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства”, приемането на 1,8 г масло от пореч или 2,1 г рибено масло на ден може да намали симптомите на ревматоиден артрит.

Това масло може да замести нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) при някои хора, както и да предотврати страничните ефекти, свързани с приема им.

3. Помага при екзема
Това масло притежава антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които могат да бъдат полезни при лечение на екзема или атопичен дерматит.

4. Може да подобри растежа на недоносените бебета
Според проучване, публикувано в The Journal of Pediatrics, недоносените деца, които са приемали формула, допълнена с масло от пореч и рибено масло, показват по-голям растеж и развитие от тези, които са получили стандартна формула.

5. Може да помогне за облекчаване на респираторните инфекции
Изследвания върху 146 пациенти със синдром на остър респираторен дистрес показват, че тези, които са получавали соево хранене, включващо ейкозапентаенова киселина (EPA) и линолова киселина (GLA), показват подобрение и прекарват по-малко време в интензивно лечение от тези, които имат стандартЕн хранителене режим.

6. Има антиоксидантни свойства
Има научни доказателства, че маслото от пореч има антиоксидантно и антимутагенно действие, което може да инхибира растежа на раковите клетки.
Предполага се, че маслото от пореч и GLA действат като цитотоксични вещества, като по този начин съкращават живота на вредните клетки и удължават живота на гостоприемника. Необходими са обаче допълнителни проучвания за тези ефекти.

7. Може да намали натрупването на мазнини и наддаването на тегло
Според проучване, публикувано в „Сравнителна биохимия и физиология”, GLA, присъстващ в масло от пореч, води до натрупване на по-малко телесни мазнини, отколкото при други растителни масла.
Натрупването, причинено от GLA, е предимно кафява мазнина, а не бяла. Това е важно, тъй като слабите хора са склонни да имат повече кафяви мазнини от тези с наднормено тегло.

Противопоказания и странични ефекти
Страничните ефекти на маслото от пореч зависят от формата, в който човек го консумира. Добавките могат да причинят главоболие, подуване на стомаха, лошо храносмилане, гадене и повръщане.
От друга страна, когато се използва локално, има риск да страдате от алергична реакция, като уртикария, обрив, възпаление, затруднено дишане, внезапна умора...

Тъй като някои формули от масло от пореч могат да повлияят на черния дроб, не се препоръчва за пациенти с чернодробни заболявания или приемане на лекарства, свързани със здравето на черния дроб.
Прекомерният прием може да има вредни последици за здравето.

Дозировка и препоръки за използване на масло от пореч
Няма конкретна доза за приемане или прилагане на масло от пореч. Изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, обаче предполага, че кърмещите жени могат да приемат между 230 и 460 милиграма.

Междувременно изследванията, публикувани в „Архивите на геронтологията и гериатрията”, установяват, че между 360 и 720 милиграма могат да бъдат ефективни при лечение на кожни заболявания при възрастни на възраст над 65 години.

В случай че го използвате за кожата, имайте предвид, че трябва да го разреждате с базово масло, което може да бъде жожоба или зехтин.
Що се отнася до нанасянето на маслото, прилагайте на тънък слой върху засегнатата област два пъти на ден. Друг вариант е да намажете вътрешността на тениската с масло, това е особено полезно за области като гърба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X