Напишете дума/думи за търсене

Сърбящи или болезнени гърди: възможни причини

Причините за сърбящи или болезнени гърди могат да варират от носенето на неправилно прилепнал сутиен до развитието на инфекции като мастит.
Независимо от възможностите е много важно да се консултирате с лекар.

Сърбежът или болезнените гърди могат да бъдат незначителен проблем, но могат да бъдат и индикатор за нещо по-сериозно. Редовното извършване на самопрегледи на гърдите и посещението при мамолог, когато забележите нещо необичайно, също са от решаващо значение.

Възможни причини за болезнени гърди
Болката в гърдите може да се появи преди или по време на менструация. Това се случва като отговор на хормоналните промени, произведени по време на цикъла. В този случай добър вариант за отпускане на гърдите ви е масажирането им.
Може да направите това с етерични масла като вечерна иглика, дива целина или див пащърнак и градински чай.

Друга възможна причина е възпалителният рак на гърдата. Този вид карцином не е често срещан. Когато се случи обаче, обикновено се придружава от симптоми. Те включват сърбеж, подуване, болка и зачервяване, защото гърдата се пълни с лимфна течност.

Причини за сърбящи гърди
Обикновено е алергична реакция към определени компоненти в химическите продукти. Това включва детергенти, дезодоранти, парфюми или химически агенти, получени от продукти, които са влезли в контакт с кожата.
Сухата кожа около гърдите е друга причина, поради която те могат да сърбят. Ето защо е изключително важно жените да хидратират тази част от тялото си с растително масло, хидратиращ крем или масло от ший.

Сърбежът на гърдите също е един от първите признаци на бременност. Този симптом обикновено е придружен от лека болка. Това се случва поради увеличеното кръвоснабдяване на областта и особено на зърната.
Може да лекувате сърбящи или болезнени гърди, като прилагате компреси, напоени с настойка от невен.

Ако сърбежът се появява само на една част от гърдите или само на еданта от тях, причините могат да бъдат свързани с млечната жлеза или съединителната тъкан на тази гърда.

Много е важно да сте наясно с други симптоми като болка, тумори или възли, промени във формата на гърдата или отделяне на течност от зърното. Това може да са признаци на инфекция в гърдите или фиброаденоми, доброкачествени кисти или тумори на гърдата.

Ако гърдите ви сърбят и сте изключили предишните възможни причини, сутиенът ви може да е проблемът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X