Напишете дума/думи за търсене

Защо ме сърбят зърната?

Много може да са причините да ви сърбят зърната на гърдите. Като цяло те са чувствителни. Може да се раздразнят от триене, екзема, кърмене или бременност. Рядко сърбежът на зърната може да е признак за по-сериозно състояние. Дори ако желанието ви да се почешете е голямо и ви се струва, че ситуацията е тежка, проблемът обикновено е лесен за лечение.

Сухо време

Студеното, сухо време може да доведе до силен сърбеж по цялото тяло, включително по гърдите и зърната. Ако това е причината, зърната ви може да изглеждат като натъртени. Не се къпете твърде продължително. Използвайте хладка вода, тъй като горещата вода изсушава кожата ви още повече. След баня внимателно потупвайте кожата си с кърпа, докато изсъхне, и овлажнявайте с мазен крем или лосион.

Екзема

Ако сте имали екзема на кожата на гърдите си, това може да е причина за дразненето и сърбежа. Използвайте лечебен овлажнител със серамиди, който може да ви помогне да излекувате кожата си. Локален стероиден крем като хидрокортизон също може да помогне при подуване и сърбеж. Вашият лекар може да предпише и по-силни средства с рецепта.

Сапун и прах за пране

Вашият нов сапун, лосион или препарат за пране може да са причина за сърбящите ви зърна. Химикалите в много почистващи продукти причиняват обриви, наречени контактен дерматит. Може да се появят като сърбящи червени петна по тялото ви. Преминете към сапуни и почистващи препарати, които са хипоалергенни, без аромати и без оцветители, и ще разберете дали това е проблемът.

Бельо

Гърдите и зърната ви може да реагират на ластика или багрилото, използвано за направата на сутиена или бельото ви. Контактният дерматит може да причини зачервяване и сърбеж в областите на кожата, които се допират до тъканта. Ако наскоро сте започнали да носите нов сутиен, върнете се за малко към стария си и вижте дали сърбежът ще отмине.

Триене

Зърната ви може да се търкат в дрехите, докато тренирате или ако сутиенът ви е прекалено стегнат. Обикновено е по-болезнено от сърбеж, но някои жени казват, че чувстват триенето като сърбеж или парене. Нанесете вазелин върху мястото преди тренировки, за да го предпазите от дразнене, и се уверете, че сутиенът ви пасва добре.

Менопауза

Този етап от живота ви може да направи кожата ви по-тънка, по-суха и по-лесно раздразнима. Вината за това е в хормоните ви, които се качват нагоре и слизат надолу, както и в по-ниските нива на естроген. Вашето тяло произвежда по-малко мазнина, така че кожата ви по-трудно задържа влага. Сърбежът може да се усети почти навсякъде по тялото, включително на вагината и зърната. Справете се със сухотата, като използвате меки почистващи препарати, хидратиращи продукти и по-малко горещи душове.

Радиация

Лечението на рак на гърдата може да доведе до силен сърбеж в гърдите и зърната, дори дълго след като е приключило. Радиацията убива кожните клетки и причинява сухота, изгаряне и сърбеж. Масажирайте зоната с кубче лед, носете меки, свободни дрехи и пийте много течности. Пероралните антихистамини могат да помогнат. Вашият лекар може също да предпише кортикостероид за втриване в кожата.

Доброкачествен тумор

Понякога доброкачественият тумор в гърдата може да причини сърбящо, набраздено зърно. Може да почувствате малка бучка или да забележите как зърното е набъбнало и кърваво. За да постави диагнозата, вашият лекар може да ви направи рентгенография на гърдата или ехография, мамография или биопсия. Лечението обикновено е хирургично.

Промени в гърдите, които може да сигнализират за здравословни проблеми

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X