Напишете дума/думи за търсене

5 храни, които се грижат за здравето и доброто настроение на вагината

Ако вагината можеше да говори, най-вероятно би си поръчала нещо вкусно за ядене.

И не, мъжките гениталии не са сред предпочитаното от нея меню.

Най-вероятно ще си поиска храни, които ще се погрижат за здравето и за доброто й настроение.

1. За по-малко уринарни инфекции

Най-вероятно сте чували, че сокът от червена боровинка вижда сметката на всичките инфекции на уринарния тракт. В него се съдържат съставки, които помагат за стопирането на бактериите, които причиняват този дискомфорт. Внимавайте обаче с него, защото в него има достатъчно захар.

Затова може да пиете на воля зелен чай. В него има катехини, които имат антибактериален ефект и може да помогнат против инфекциите. 2-3 чаши на ден зелен чай ще свършат чудесна работа.

2. Против спазми

Ако имате болезнена менструация, яжте повече риба. Спазмите се причиняват от възпалителни съставки, наречени простагландини, които помагат на маточните мускули да контрахират и да изхвърлят лигавица. Но мастните киселини в риби като сьомга и риба тон с антивъзпалителните си съставки помагат за намаляването на този дискомфорт.

3. Против течения

Здравата вагина е дом на лактобацили, които са добри бактерии, помагащи на лигавицата да поддържа балансирано pH. Киселинността на тези бактерии държат настрана вагиналните гъбични инфекции като кандидозата, но понякога тази бариера се пропуква заради антибиотично лечение, менопауза, неконтролиран диабет, противозачатъчни хапчета или друга хормонална терапия.

Благодарение обаче на храни, богати на пробиотици, като киселото мляко, това може да бъде предотвратено.

4. Против сухота

Вагиналната сухота е неприятен резултат от намалените нива на естрогена, които помагат за еластичността на тъканите и доброто овлажняване. По менопаузата, раждането и дори определени алергии и лекарства против настинка и грип могат да причинят намаление в нивата на естрогена, което да доведе до сухота и дискомфорт.

За да избегнете това, консумирайте повече соеви продукти като едамаме и тофу. Те съдържат съставките изофлавини, които имитират естрогена.

5. За повече удоволствие в леглото

Една ябълка на ден може да държи доктора настрана. Освен това априповдига настроението на вагината. Изследване, публикувано в Archives of Gynecology and Obstetrics, твърди, че жени, които консумират повече от един път на ден, имат по-високи нива на лубрикация и сексуално либидо, отколкото дамите, които много рядко се сещат да посегнат към този плод.

Причина е във флоридзина – съставка, която имитира женския хормон естрадиол. Освен това ябълките са пълни с полифеноли, които помагат за кръвоснабдяването на вагиналната тъкан, което помага за по-бързото достигане на оргазъм.

Все още ли мислите, че ябълката е забраненият плод?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X