Напишете дума/думи за търсене

Гъбичките - досадният спътник

Според официалната статистика от гъбични инфекции е страдал поне веднъж всеки десети човек, а по мнението на лекарите даже всеки трети възрастен се е сблъсквал с тази досада. Реално никой не е застрахован. Благоприятни условия за развитието на гъбичките са съчетанието на висока влажност и повишени температури. В зоната на риск са не само хората, които редовно посещават басейни и сауни, но и тези, на които им се налага да носят затворени обувки през лятото или са с отслабен имунитет.

По краката

Голяма част от болните просто не обръщат внимание на първоначалните признаци: сърбеж и парене по стъпалата, малки пукнатини, зачервяване или лющене на кожата, раздробяване, удебеляване или деформация на нокътната плочка. Повечето си мислят, че ще мине от само себе си. Други пък се срамуват да отидат при лекар: жените прикриват дефекта с лак на ноктите, а мъжете направо си затварят очите. Но неестетичният вид и неприятната миризма понижават самочувствието. А и трябва да положите усилия, за да не заразите близките си.

Гъбичките са страшно упорити и може да останат в продължение на години в организма. Ако не обръщате внимание на симптомите, болестта прогресира и може да доведе до наистина опасни последствия за здравето, които се лекуват по-сложно, отколкото началните проявления. Затова е важно да реагирате още при първите подозрения. Преди да започнете да се лекувате, е необходимо да се определи конкретната гъбична инфекция. Затова не се колебайте да отидете на лекар, който ще установи възбудителя на инфекцията и ще ви предпише най-подходящите препарати. Резултатът от лечението зависи не само от ефективността на лекарствата, но и от правилното им използване – спазвайте стриктно указанията. За да се убедите, че гъбичките са унищожени, се препоръчва след курса на лечение да се направи повторно изследване.

Вагинални

Много жени са преживявали този кошмар – симптомите са сърбеж, парене при уриниране, засилено вагинално течение, дискомфорт при полов акт. Първата реакция най-често е обвинителният поглед към партньора. Но трябва да знаете, че не е задължително гъбичките да са предадени по полов път. Предразполагащи фактори за появата им са употреба на широкоспектърни антибиотици, отслабване на имунитета, бельо от синтетични материали, бременност, използване на орални контрацептиви, диабет, авитаминоза. Те са форма на кожно заболяване, което се проявява върху половите органи. Въпреки че е доста неприятно, в повечето случаи е лечимо и не е свързано с по-сериозни поражения. Най-важното, за да предотвратите появата им, е да спазвате добра лична хигиена и да ползвате предимно памучно бельо. Имайте предвид, че могат да бъдат пренесени във влагалището от ануса, както и че може да са реакция на използване на определени козметични продукти.

Появата им често е знак, че имунната ви система е отслабнала или водите нездравословен начин на живот. Ако усетите влагалищен дискомфорт, в никакъв случай не прибягвайте до самолечение и не вземайте лекарствата, предписани на ваша приятелка. Единственият сигурен начин да се отървете възможно най-скоро от гъбичките, е да посетите гинеколог, който ще определи вида инфекция, която ви е засегнала. Той ще ви каже и дали трябва да се лекувате заедно с партньора ви. Каквито и медикаменти да ви предпише, не забравяйте да ги съчетаете с по-здравословен начин на живот и подсилване на имунитета, за да се радвате на успешен резултат от лечението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X