Напишете дума/думи за търсене

Когато не може да бъдеш майка

Да станеш майка, е важна част от живота на много жени. Следователно, невъзможността да бъдеш такава често предизвиква дълбоки чувства на скръб.

За много хора отглеждането на дете е крайната цел. Някои жени обаче не могат да бъдат майки. Това може да се дължи на биологични или екологични причини. В тези случаи се появява емоционална болка, подобна на траур.

Трудността на майчинството в съвремието
Да бъдеш майка, е роля, която се промени в последно време, както и представата ни за семейство и възпитание. Към това се добавя начин на живот, който понякога е изключително трудно да се съвмести с работата и семейството.

Това е особено проблематично за тези, които биха искали да прекарат първите няколко години от живота на детето си, фокусирани върху неговото отглеждане. Затова често възникват съмнения, когато предприемате стъпката да станете майка, тъй като няма гаранции, че може да се насладите на първите години на детето.

Има и семейства с един родител, които трябва да преминат през целия процес без помощта на друг възрастен.

Освен това хората, които са отворени за осиновяване, често намират процеса за сложен и дълъг. Поради тази причина много хора избират инвитро терапия, вместо да дадат дом на дете, което няма такъв.

Как да се справим с тези трудности
Ако майчинството винаги е било мечта за вас, невъзможността да го реализирате, може да доведе до емоционална рана, която остава за цял живот. Важно е да знаете как да приемете реалността, дори и да е болезнена, и да насочите усилията си към пренасочване на живота си, вместо да продължавате да се борите и страдате за невъзможното.

1. Фокусирайте се върху ежедневието си
Трябва да останете активни и да не пренебрегвате ежедневните си дейности. Това ще ви помогне да не се спирате на идеята, че да станете майка е сложно или невъзможно за вас.

2. Споделете тежестта си от невъзможността да бъдете майка
Когато имате хора около вас, които ви обичат и подкрепят, не забравяйте, че те са там, за да направят живота ви по-малко болезнен. Насладете се на тяхното присъствие и се оставете да се погрижите за себе си. Вашата болка е само ваша, но никога не боли да имате някого, който да ви помогне да се справите.

3. Не спирайте да сте интимни с партньора си
Ако и вие, и вашият партньор сте искали деца, може да сте прекарали част (или цялата) връзка в опити да забременеете. Уверете се, че реалността, че не може да го направите, не ви кара да пренебрегвате отношенията си с любимия.


4. Съсредоточете се върху болката си и след това я оставете зад гърба си
Приемането на нежелана реалност, като живот без деца, е необходимо, но трудно. Част от процеса на възстановяване се състои от фокусиране върху емоционалната болка, анализирането й и изправяне срещу нея, за да я оставите зад гърба си.

Чувствата за вина и мислите за малоценност или безпокойство са част от тази емоционална рамка. Въпреки това те не трябва да се превръщат в статукво.

5. Планирайте бъдещето си
Ако сте запазили наистина важно място за детето в живота си, напълно нормално е да почувствате, че всичко се разпада.
Добро упражнение за преодоляването му е да визуализирате времева линия, в която напредвате в други цели в живота си.

Значението на професионалната помощ
Невъзможността да имате деца може да бъде бреме, което изисква професионална намеса. Това не е толкова заради самата ситуация, а всичко, което тя причинява, като тревожни разстройства или депресия.

Затова, ако смятате, че обстоятелствата, които ви пречат да станете майка, ви тежат, не се колебайте да си запишете час за психологическа консултация. Приемането на реалността не означава примирение. Дава ви кураж да се справите с това, от което ви боли. Освен това не е нужно да го правите сами.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X