Напишете дума/думи за търсене

7 филма, които описват недостатъците на майчинството

В един идеален свят майчинството би било единствено източник на положителни емоции . Желанието да бъда майка би било непоколебимо и безспорно. Бременността и раждането биха били изживявания, пълни с хармония. Търпението и справедливостта биха били в изобилие. Възпитанието на детето би било перфектно, а психическото състояние на майката - стабилно. Обичта би била неоспорима.

В реалния свят обаче нещата са по-сложни. Майчинството има много ценни акценти, но има и обратна страна, която често се характеризира с чувство на разочарование, страх, съмнения и дори болка.

Майките винаги ли са в еуфория, когато току-що са родили? Винаги ли кърменето е топло и безпрепятствено изживяване? Винаги ли новината за бременността се преживява с дълбока радост и винаги ли е стабилна връзката майка-дете? Всеки, който е преживял майчинството, знае, че отговорите са сложни.

Нека бъдем честни, майчинството има много лица. Може да бъде забавно и приятно, но и дълбоко болезнено. Има както положителни, така и лоши страни. Например усмивките на нашите бебета ни доставят радост, но техният плач също ни държи будни през нощта и често е изтощителен.

Истинско майчинство във филмите
Киното често проектира опростена визия за майчинството и по този начин подхранва митовете около него. Историята, разказана на големия екран, често е пристрастна. Има обаче филми, които са се осмелили да отразят другата страна на майчинството.


1. Рома
Този филм получи „Златен глобус” за най-добър чуждестранен филм за 2019 г. Режисиран е от Алфонсо Куарон и разказва историята на богато семейство в Мексико през 70-те години на миналия век.

Клео е домашна помощница, която се грижи за децата в семейството. Тя ги обича и те чувстват същото към нея. Всъщност тя играе съществена роля в отглеждането на четирите хлапета, тъй като ги храни, води ги на училище, слага ги да спят и ги събужда сутрин, докато биологичната майка е потопена в напрегнат и труден брак. В крайна сметка главната героиня трябва да се изправи пред собственото си майчинство и е завладяна от чувства на несигурност, отхвърляне, вина и страх.

2. Лошите майки
Този филм от 2016 година описва как от майките се изисква да държат всичко под контрол и систематично да поставят нуждите на децата си пред своите. Това е филм за смях и размисъл върху нереалистичния натиск и изисквания, които обществото поставя върху майките.

Мила Кунис играе Ейми - майка, която се грижи за всички, освен за себе си. Може да се смята за удивителен жонгльор. Всъщност животът й е преплетен с безкрайни задачи и отговорности, които тя трябва да изпълнява перфектно.

3. Трябва да поговорим за Кевин
Това е дълбоко сурова и неудобна психологическа драма с участието на Тилда Суинтън и Езра Милър. Майчинството тук има проблемна и болезнена същност, която далеч надхвърля границите на здравословното.

„Трябва да поговорим за Кевин” (2011) е адаптация на едноименния роман на Лайънъл Шрайвър, който се занимава с дисфункционалната връзка между майка и нейния син. Тя не го обича и той изглежда е развил манипулативна и социопатична личност, може би поради тази липса на привързаност.
Кевин извършва жестокости, които изглежда ще превърнат живота на майка му в истински ад.

4. Джуно
Сюжетът се върти около Джуно - тийнейджърка, която забременява след секс с приятел. Тя е изправена пред решения, които са далеч отвъд нейното ниво на зрялост. Дали да прекъсне бременността или да даде бебето за осиновяване.
Този филм от 2007 г., режисиран от Джейсън Райтман, засяга противоречиви въпроси. Желанието да бъдеш майка или не, предполагаемият майчински инстинкт и свободата на избор. Без съмнение, това е един от първите филми, които представят реалност, която е била скрита дълго време.

5. Изгубената дъщеря
„Изгубената дъщеря” (2022) демистифицира романтизирането на майчинството и разкрива по-сурови истории.
Леда (Оливия Коулман) е 48-годишна жена с мъчителни спомени от миналото си, които я връхлитат, когато отива на почивка сама.

Чувствата й се засилват, когато установява връзка с млада майка, с която споделя спа център на райски плаж. Вината бушува в главната героиня, че не е изиграла ролята на майка, както обществото очаква: любяща, привързана и жертвоготовна.

6. Лейди Бърд
Този филм, написан и режисиран от Грета Геруиг, показва връзката между тийнейджърка в преход към зряла възраст и нейната майка. Лентата разкрива колко сложно може да бъде да имаш дете на тази възраст.

Главната героиня изковава и утвърждава своята идентичност. Това обаче изглежда противоречи на вярванията и начина на живот на майка й. Тя наистина иска и има нужда да се разграничи от родителя си, като в същото време да остане близо до нея.

7. Леонера
Това е аржентинска продукция. Съавтор на сценария и режисьор е Пабло Траперо, а в главната роля е Мартина Гусман. Засяга темата за майчинството в затвора.

Филмът е пълен с насилие, разочарование и мъка. Той описва живота на Джулия - жена, която открива, че е бременна по време на медицински преглед, преди да влезе в затвора. Детето й се ражда в затвора и прекарва първите си години там.
Има конфликт в отношенията между главната героиня и нейната майка, тъй като двете не са съгласни какво е най-добро за малкото момиченце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X