Напишете дума/думи за търсене

Деца на емоционално незрели родители

Децата с емоционално незрели родители страдат от дълбоки белези. Много деца поемат отговорностите на възрастните и те порастват твърде бързо. Комбинацията от родителска некомпетентност и небрежност на тази крехка връзка размива границите между детството и зрелостта и разрушава самочувствието.

Знаем, че никой не може да избира родителите си. Като възрастни имаме правото да решаваме каква връзка искаме да имаме с родителите си, но детето не може да направи това. Да се родиш, е като да паднеш от небето. Някои от нас са уловени от прекрасни и компетентни родители, които ни възпитават по безопасен, зрял и достоен начин.

От друга страна, някои от нас имат лош късмет и кацат в обятията на незрели родители. Хора, които ще определят основата на нашите личности, независимо дали ни харесва или не. Експертите по детска психология и семейна динамика знаят, че в тези случаи могат да се случат две решаващи и забележителни неща.

Родителите с явно незрели и некадърни характери понякога отглеждат деца, които са еднакво незрели или тиранични. Друга възможност е децата им да поемат ролята на възрастен, която родителите отказват да изпълнят. Ето как в крайна сметка някои хлапета се грижат за по-малките си братя и сестри, вършат домакинска работа или вземат решения, които не отговарят на възрастта им.


Този последен факт, колкото и любопитен да изглежда, няма да направи детето по-смело, по-зряло или по-отговорно по начин, който може да се счита за здравословен и правилен. Крайният резултат е повече деца по света, които са загубили детството си.

Емоционално незрели родители = открадното детство
Нещо, за което всички сме съгласни, е, че раждането на деца не ни прави родители. Здравословното и смислено бащинство и майчинство се създават чрез присъствие и култивиране на силна, обогатяваща и истинска привързаност. Детето трябва да бъде част от живота, а не разбито сърце, изпълнено със страх, недостиг на внимание и ниско самочувствие.

Освен храна и дрехи, нещо, от което всички деца се нуждаят, е емоционалната достъпност. Те трябва да се чувстват свързани със зрели хора, за да разберат света и да разберат себе си. Ако това не успее, всичко рухва. Емоционално незрелият родител не успява да потвърди чувствата на детето си. Майка, която се занимава само със себе си, ще пренебрегне емоционалните нужди на наследниците си.

От друга страна, заслужава да се отбележи, че този тип динамика е по-сложна, отколкото може да изглежда в началото. Полезно е да се прави разлика между четирите типа емоционално незрели майки и бащи.

Родителска незрялост

Първият тип се отнася до майки и бащи с непостоянно и разнообразно поведение.
Те са емоционално нестабилни родители. Дават обещания, които не спазват. Те може да присъстват в ежедневието на децата си един ден, а на другия да проявяват раздразнение заради искането на малчуганите да им обърнат внимание.
• Импулсивни родители са тези, които действат, без да се замислят. Те правят планове, без да мислят за последствията, прескачат от една безмислена грешка в друга, без да претеглят действията си.
• Пасивното родителство е един от най-ярките примери за незрялост. Тези родители не се включват, те присъстват физически, но емоционално и психически отсъстват и възприемат стил на отглеждане на деца, в който ги оставят сами да се възпитават.
• И накрая, има пренебрежителни родители, които карат децата им да се чувстват сякаш са дразнещи или че не са желани. Те виждат отглеждането на деца като нещо досадно, в което не искат да участват.
Тези четири типа оформят детство, което е твърде кратко, ранено и обезсилено. Децата, които израстват в такъв контекст, изпитват чувство на изоставеност, самота, разочарование и гняв.


Деца, играещи възрастни: рани, които се нуждаят от зарастване
Дете, което расте, играейки ролята на възрастен, невинаги се вижда като по-силно, по-зряло или по-щастливо. Даването на 8, 10 или дори на 15-годишно дете изключителна отговорност да се грижи за себе си или за по-млад брат или сестра или да взема решения, които родителите трябва да вземат, оставя белег и потенциално може да бъде в основата на много проблеми.

Преобладаващите в тези случаи психологически последици са колкото разнообразни, толкова и сложни. Емоционалната самота, невъзможността да се поддържат стабилни взаимоотношения, чувството за вина, емоционална сдържаност, потискане на гнева, ирационални мисли, безпокойство и прекалено взискателност са възможни резултати.
Преодоляването на раните, причинени от загубено детство и незрели родители, не е лесна задача, нито е невъзможно.

Когнитивно-поведенческата терапия е доста полезна, както и приемането на раната, причинена от изоставяне и пренебрегване. По-късно идва необходимото помирение със себе си. Тогава си позволяваме да бъдем ядосани и разочаровани от нашето откраднато детство. Ядосани, че сме били принудени да пораснем твърде бързо.
Може да сме загубили детството си, но пред нас е красив и свободен живот. Живот, който ще ни позволи това, което винаги сме искали и което несъмнено заслужаваме. Ще се погрижим незрялостта на родителя ни да не ни пречи да имаме щастливото настояще и бъдеще, което никога не сме имали в миналото.

Жлъч: Родители, не знаете много за децата си

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X