Напишете дума/думи за търсене

Осиновените деца и тяхната нужда да знаят своя произход

Много осиновени деца искат да знаят биологичния си произход, за да изградят своята идентичност. Това обаче не трябва да се отразява на отношенията им с осиновителското семейство.
Има много осиновени деца, които след пубертета имат нужда да знаят биологичния си произход. Освен това в Международния закон за осиновяване от 28 декември 2007 г. е записано, че всички осиновени деца, както и тези, заченати чрез асистирани репродуктивни техники, имат право да получат тази информация, когато навършат пълнолетие.

Много от тях обаче са изправени пред повече от един проблем.
Някои от тях просто го разглеждат като лист хартия, който им казва малко, което да успокои евентуалните им съмнения. Освен това международните осиновявания са доста сложни и за човек не е лесно да разбере самоличността на своите биологични родители.

Независимо от това, тези, които все пак успеят да разберат произхода си, се чувстват като цяло по-доволни. Нещо повече, те често се чувстват още по-привързани към собственото си осиновително семейство. Сякаш, като знаят откъде идват и откъде произхождат, идентичността им става по-ясно дефинирана.

Осиновени деца и изграждането на тяхната идентичност
Да знаеш кой си, в много случаи означава да знаеш откъде идваш. В случаите на осиновени деца често няма значение, че осиновителното им семейство ги е отгледало по възможно най-любящия начин. Те все още искат да знаят откъде са дошли. По-голямата част от осиновените деца обикновено питат за произхода си, когато са на около 13 или 14 години.

Има много видове осиновяване. Има деца, които идват в осиновителното си семейство, живели известно време с биологичните си родители. Други може да дойдат в нов дом като бебета от друга държава. Има и деца, които са резултат от асистирана репродукция или сурогатно майчинство.
Въпреки това, независимо от начините, по които са дошли при осиновителите си, всички тези деца имат своите индивидуални емоционални нужди.

Освен това научаването откъде са дошли често означава както за тях, така и за техните родители, една напълно нова и доста страшна ситуация.

Разбирането откъде идват е част от личното им развитие
Канадското педиатрично общество публикува проучване преди няколко години в списанието Paediatrics & Child Health. То защитава хипотезата, че когато детето развива своята самооценка и идентичност, то трябва да знае повече за себе си. Знаейки, че е осиновено, често оставя дупка, която затруднява създаването му на положителен образ за себе си. Следователно то изпитва съмнения.

Децата, които са били осиновени като бебета, трябва да знаят своя произход по абсолютно същия начин като тези, които са били осиновени в по-късна възраст. Според това проучване обаче нещата стават по-сложни, когато детето е осиновено след пренебрегване от първоначалните си родители.

В тези случаи те са склонни да проявяват амбивалентност. Въпреки това, дори в такива ситуации, те трябва да се свържат с корените си. Всъщност това е начин за интегриране на тези фигури от миналото им в настоящето. Освен това това означава, че те ще имат по-цялостна визия за себе си и ще могат да изградят своята идентичност.

Задължени ли са семействата да разкрият произхода на осиновените деца?

Имат ли осиновените деца правото да знаят, че са осиновени? Университетът в Кеймбридж проведе проучване по темата. Изследователите открили, че в днешно време голяма част от родителите информират осиновените деца за техния биологичен произход. Въпреки това има някои, които решават да не го правят. Това е по-разпространено в случаите на асистирана репродукция.
Някои данни и множество доклади предполагат, че в много случаи децата в крайна сметка откриват, че са осиновени или че са родени чрез донорска инсеминация. В тези случаи фактът, че родителите им не са им казали, води до психологически страдания.
На възраст между 6 и 7 години детето разбира значението на осиновяването, но в юношеството придобива по-голямо значение. Тогава то е склонно да пита за биологичния си произход.


Как да постъпим, когато поискат да се срещнат с биологичното си семейство
Осиновените деца, както споменахме по-рано, имат право да знаят откъде са дошли. Тази стъпка им помага да изградят своята идентичност. Това прави връзката със собственото им семейство по-положителна, тъй като между тях съществува пълно доверие. Вярно е обаче, че всеки случай е различен и организирането на среща с биологичните родители невинаги е лесно или бързо.

Най-подходящото нещо е винаги да предоставяте добра комуникация, подкрепа и напътствия на осиновените деца.
Най-добре е да започнете това търсене на биологичен произход, когато юношата притежава вече адекватна зрялост и емоционална стабилност.
Възможно е това, което открие, да не отговаря на очакванията му. Всъщност може да е точно обратното. Поради тази причина родителите винаги трябва да ги придружават в този процес и да бъдат психически подготвени за всякакви особености. Любовта и доверието на родителите по всяко време е най-важният фактор.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X