Напишете дума/думи за търсене

10 полезни съвета как да бъдем добри майки

Какво означава „да си добра майка“? Всъщност това не е въпрос на морал. Не е и идеята да има конкретни неща, които задължително са правилни или грешни в концепцията за майчинство. Има обаче някои общи насоки, които могат да ви насочат в правилната посока.
Когато пътешествието на майчинство и родителство започва, нормално е да възникнат определени съмнения.

Винаги помнете, че най-добрият критерий е вашият собствен. Той може да бъде гъвкав, отворен за опити, и критерий за непрекъснато обучение за това ваше пътуване, което продължава цял живот.

Водете се от интуицията си
Наистина най-доброто за вашите деца е това, което чувствате, че е. Разбира се, това не означава, че няма да имате съмнения, да правите грешки и да продължавате да се учите. Ученето винаги е добро.

Стимулирайте тяхната автономия
Автономията е от съществено значение за здравословното психологическо развитие. Развитието й при децата ви ще им помогне да узреят и да се изградят като хора. Следователно те ще могат да поемат все по-големи отговорности.

Споделете времето с тях
Прекарването на качествено време с децата ви ще укрепи връзката ви с тях. Това повишава вашата собствена увереност. Доказано е, че малчуганите трябва да прекарват време със своите близки, особено през първите години от живота си.

Оставете ги да грешат
Друг съвет за това да бъдеш добра майка е да позволиш на децата да правят грешки. Въпреки това да допуснат грешки, ще бъде добре за тях, за да се учат и да надграждат себе си.

Изразявайте любовта си
Споделянето на любовта и нейното външно оформяне - важно е да се създадат връзки и да се развие самочувствието на децата. Ето защо е толкова важно да им покажете любов с делата си, както и с думите си.

Насладете се на изживяването
Не се тормозете с мисълта дали сте добра майка или не. Просто се насладете на преживяването. Позволете си да направите това, което смятате, че е най-добро за вашите деца.

Адаптирайте се към възрастта им
Независимо дали говорите с децата си, карате им се или ги учите на нещо ново, препоръчваме ви да се адаптирате към тяхната възраст и етап на развитие.
Вие познавате децата си по-добре от всеки и ще знаете дали са готови за определени задачи или не.

Бъдете пример
Друг съвет за това да бъдеш добър родител е да даваш пример. Децата, особено когато са малки, се учат чрез пример и чрез подражание. Заради това те ще обръщат голямо внимание на това, което правите или казвате и вероятно ще ви копират.

Дайте им свобода
Винаги трябва да давате свобода на децата си. Очевидно това трябва да варира според възрастта и зрелостта им, но винаги е от полза.
Това позволява на децата ви да действат въз основа на собствените си критерии, да правят грешки и, разбира се, да се учат.

Задайте граници и правила
Границите и нормите са здравословни за развитието на децата. Те им помагат да идентифицират кое е добро и кое не. Това развива техния морал. Освен това границите и нормите ги ръководят. Всъщност поставянето на граници постига уважително, но дисциплинирано образование.

"Интуицията ще подскаже на мислещия ум къде да потърси по-нататък."
-Джонас Едуард Солк-

Не забравяйте, че трябва да откриете собствения си смисъл на идеята „да бъдеш добра майка“. Оттам нататък продължете да учите и възпитавате децата си по начин, който резонира с вас. Начин, който ви кара да се чувствате добре, знаейки, че и вие правите най-доброто за тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X