Напишете дума/думи за търсене

Цветанка Ризова: Приемам само любов, която съм спечелила

фотограф: Андрей Киров

Преди да я познавам, в представата ми тя винаги беше жената в черно – твърде сериозна и твърде дистанцирана. Един приятен разговор по-късно разбирам, че жената в черно всъщност е дълбоко емоционална, сантиментална, купонджийка, далечна на болната амбиция, но близка на болезнената чувствителност. Днес сме лице в лице с малко от водещата и с много от майката и съпругата Цветанка Ризова.

Тя празнува своя ден рожден. Припомняме ви един наш разговор с нея.

Обичате ли напрежението в работата, как ви действа то?

Свикнала съм с напрежението, то не зависи от изборите. Предаването изисква всеотдайност, която не е конюнктурна. Винаги съм нащрек, всяка минута. И преди, и след избори дължа на зрителите най-доброто, което мога да направя. Даже не съм се замисляла дали обичам или не напрежението, толкова съм свикнала с него, то е част от мен вече 15 години, откакто водя предаване. Дори по време на отпуск се улавям, че мисля как би изглеждало предаването, ако съм в ефир. Може би е прекалено, но човек трудно излиза от ролята си за няколко седмици. Сигурна съм обаче, че напрежението ме държи будна, кара ме да мисля по-бързо и аналитично. Кратки бягства извън София напълно ме зареждат. Дори вечеря и разговор с близки хора са в състояние да ме презаредят.

Днес работите в конкуренция с телевизията, чието лице сте били дълги години. Какво е усещането да преминеш в другия отбор? Същият ли е хъсът, или дори е по-силен?

Аз поначало не съм конкурентно настроена. Никога не гледам в чуждия двор, гледам да си подредя моя. Аз се конкурирам със себе си – със своите страхове, своите недостатъци, своите колебания. И в бита, и в професията си не се занимавам с другите, не се вторачвам в тях, не ги съзерцавам като опоненти, врагове, конкуренти. Никога не съм изпитвала чувство на завист, на страст да надвия, да поставя някого в нокдаун. Вероятно в това има капка егоцентризъм, но винаги съм се съсредоточавала върху своите ангажименти, своите страсти, своите интереси. Винаги съм била ненаситна да получа максимални резултати от собствените си усилия. Черпя сили от своите успехи, а не от неуспехите на другите. Дори не харесвам хора, които непрекъснато се сражават, защото изпитват наслада от това да унижат или да уязвят другите. Това за мен е непонятно. Така че аз нe преминах в противников отбор, а просто станах част от друг, много силен и много успешен отбор.

Аз се конкурирам със себе си и със своите възможности, фотограф: Андрей Киров
Аз се конкурирам със себе си и със своите възможности, фотограф: Андрей Киров
Вие сте зодия Рак – зодията на хората на дома и семейството. Трудно ли ви беше да смените работните дом и семейство и как стигнахте до такова решение?

Тук уцелихте. За мен всяка промяна е стрес, опасение, дискомфорт. Наистина ми беше трудно, аз не обитавам бюра и студиа, а пространства, които строя с емоция и приятелства. И затова, когато напускам, аз всъщност не местя багаж, а живот. Не приемам тези промени леко, но съм сигурна, че са необходими. Човек трябва да отива понякога другаде. Това освежава, предизвиква и мобилизира нови, неподозирани ресурси у самата мен.

В анонса на предаването вие пишете, че в “Лице в лице” представяте героите и антигероите на деня. С кои е по-лесно да бъдете лице в лице? А с кои е по-интересно?

С тези, които са убедителни в тезите си. За разлика от личния си живот, където допускам малцина и имам страшна цедка, в предаването мнозина са добре дошли – дори да са антигерои, дори да са зверове, дори да са мерзав­ци. Щом от тях зависи нещо в държавата, щом към тях зрителите и аз имаме въпроси, щом мнението им предизвиква реакции, значи трябва да ги покажа. “Лице в лице” не е мой дом, а дом на зрителите.

Кое е най-трудното във вашата работа?

Може би скриването на силната емоция. Може би опитът да притъпя своята позиция, за да дам предимство на госта си, както предполагат журналистическите правила. Но не се съсредоточавам върху трудностите, а върху удоволствието, предизвикателството, играта.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X