Напишете дума/думи за търсене

Странни неща, което любимата ви позиция за сън разкрива

Когато дойде време да затворите очите, не всички пози за сън имат еднакво положително въздействие върху тялото ви. В някои случаи начинът, по който спите, може да повлияе негативно на благосъстоянието на организма ви.

Макар да е трудно да промените навиците си в началото, най-добре е да разберете дали предпочитаният от вас поза за сън подкрепя или затруднява здравето ви.

Спане по гръб

Плюсовете: Тази позиция е чудесна за балансиране на телесното тегло, поддържане на вътрешните органи подравнени и предотвратяване на болки във врата и гърба.
Просто не забравяйте да сложите възглавница под коленете си, за да поддържате правилното подравняване на гърба. Много хора са открили, че сънят на гърба им е помогнал и за облекчаване на болките в кръста.

Минусите: Ако имате проблеми с хъркането, тогава по-добре се обърнете на една страна. Спането по гръб може да влоши още повече хъркането ви. Ако изпитвате болки във врата, тази поза може само да дразни шията ви повече.

Спане настрани

Плюсовете: Лежането настрани в ембрионална поза със свити колене и възглавница между краката може да ви помогне да премахнете напрежението от гърба. Важно е да използвате възглавница, за да поддържате главата си в неутрално положение, така че тя да не пада и да не повлияе на стойката ви.
Допълнителен бонус е, че спането на лявата страна също намалява болката в стомаха. Тази позиция е добра и за намаляване на хъркането, тъй като дихателните ви пътища остават отворени, което облекчава хъркането и леките форми на сънна апнея.

Минусите: Имате късмет - всъщност няма такива, които да повлияят на гърба, тъй като тази позиция следва естествената кривина на гръбначния стълб. Спането на дясната страна всъщност ще влоши симптомите на киселини и рефлукс, така че трябва да спите от лявата страна, когато имате киселини.

Спане по корем

Плюсовете: Когато имате болки в кръста, от време на време спането по корем може да облекчи натиска върху дисковите пространства.
Сънят по корем също помага за намаляване на сънната апнея и хъркането, защото позицията позволява на дихателните пътища да останат отворени и те няма да се затворят.

Минусите: Дори да обичате да спите по корем, това е позицията с най-голям риск.

Спането по корем изравнява естествената извивка в долната част на гърба и държи главата ви обърната на една страна през цялата нощ, което нарушава подравняването на гръбначния стълб във врата.

Тази позиция може също да упражнява ненужен натиск върху нервите, което ще предизвика изтръпване, когато се събудите. Вредно е и за добрата форма на гърдите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X