Напишете дума/думи за търсене

3 начина, по които природата влияе на нервите

В днешната среда на несигурност не е изненада, че може да се чувствате притеснени от живота. Твърде лесно е да се хванете в тревожни мисли, да се тревожите за бъдещето и да прожектирате в главата си най-лошия сценарий.

Добрата новина е, че не трябва да е така. Може да развиете практики, които могат да успокоят ума, да освободят напрежението и да осигурят почивка от ежедневните грижи, стрес и безпокойство.

А природата предлага безброй възможности за почивка от размирния ум.

Има няколко невероятни и прости начина, по които може да се възползвате от даровете на природата, за да облекчите притесненията си.

1. Ангажира сетивата

Независимо дали живеете в близост до гори с рекички и пътеки, в крайградски квартал или гледате към градски пейзаж, природата е на разположение в изобилие, ако я потърсите.

Намерете своето място, което ви дава възможност да се докоснете до дърво, лист, цвете, израстващо от пукнатина на тротоара, стрък трева. Ангажирайте всичките си сетива.

Първо, оставете зрението си да омекне, докато усетите формата на дървото, цветовете на листата, светлината, отразяваща се от цветето, или текстурата на росата върху стръкчето трева.

След това, докато все още фокусирате върху изображението, слушайте околните звуци, като се концентрирате върху това, което ви се струва приятно. Дори търсете тишината между звуците. Прекарайте няколко мига, като се отворите за звуци и тишина.

Вижте колко от сетивата си може да включите в процеса, ангажирайки докосване, вкус и мирис, ако е възможно. Ако правите това ежедневно, може да откриете, че насладата, която носи, смекчава притеснението, макар и за момент.

2. Практикувайте намерения

Неангажиращото присъствие на природата ви помага да забавите и отпуснете нервната система, успокоявайки тревожността и стреса.
Намерете приятно преживяване сред природата, което ви носи радост. Това може да бъде гледката на пеперуда, която лети, клони, движещи се от вятъра, формата на облаци или чуруликането на птиците.

Направете си ежедневна рутина да спрете и да отделите 20 секунди, за да усвоите преживяването.

Добавете намерение - например „Освобождавам се от всички притеснения от това, върху което нямам контрол.“ Включвайки едновременно съзнание и намерение, вие си давате нови успокояващи мисли, върху които да се съсредоточите, вместо мислите за повтарящия се стрес.

С течение на времето може да забележите, че ежедневната практика на 20-секундни съзнателни и умишлени почивки, „откраднати” от природата може да окаже силно влияние върху вашата перспектива и благосъстояние.

3. Заземете се

Знаете какво е чувството да забодете крака в пясъка на плажа или да ходите бос по тревата. Познавате това чувство на удоволствие, което може да изпитате, когато краката ви контактуват със земята.

Докосването на босите ви крака до земята е известно като „заземяване“. То може да има безброй ползи, вариращи от успокояване на нервната система до повишаване на чувството за благополучие.

Според статия, публикувана от Националния център за биотехнологии на САЩ, изследователите установяват, че заземяването допринася за намаляване на хормона на стреса кортизол, което води до по-добър сън, подобряване на настроението и намаляване на тревожността, стреса и депресията.

Така че, следващия път, когато сте близо до трева, малко пясък или дори кална трева или мръсотия, нагазете смело в тях.

Това са само няколко начина, по които може да се възползвате от свързването с природата, за да облекчите безпокойството. Опитайте един и вижте как се чувствате. Умът ви ще ви благодари за това

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X