Напишете дума/думи за търсене

9 неща, които пречат на умните хора да бъдат щастливи

Коефициентът на интелигентност на Айнщайн е бил 170, на Стивън Хокинг 160, същият притежава и Аштън Къчър, а Натали Портман може да се похвали с 140.

Хората масово смятат, че ако си умен, живееш по-добре. Но това съвсем не е така.

Оказва се, че щастието изобщо не е толкова лесно постижимо за наистина умните хора. Защо това е така?

Анализират прекалено много

Хората с висок коефициент на интелигентност имат склонността постоянно па премислят и дисектират събитията в живота си. Те твърде често са изпълнени със страхове от това, че могат да се разочароват отново, а дилемата е постоянен техен спътник.

Искат прекалено много от себе си и околните

Умните хора знаят какво искат и често гледат на света по идеалистичен начин, което прави още по-трудно за тях да се откажат от своите очаквания. Именно те им пречат да получат удовлетворение от живота и да се чувстват щастливи, а реалността често ги разочарова.

Връзките им куцат

Много е трудно за интелигентния човек да общува открито със събеседника си, тъй като често остава неразбран. На него му се иска да говори за важни и значими неща. Нерядко обаче на такъв тип хора им е трудно да намерят партньор, който да ги разбира напълно и с когото да имат пълноценна връзка.

Имат психични проблеми

Много от интелектуалците страдат от умствени разстройства. Навикът постоянно да анализират всичко около себе си, води чести размишления за живота, смъртта и смисъла на съществуването. Всички тези теми може да доведат до депресия.

Решението е често да помагат на околните, дори на непознати. Умните хора изпитва вътрешна хармония много повече, когато се грижат за другите.

Искат да са харесвани от околните

Академичните успехи на такива хора водят до дори още по-големи очаквания от бъдещето. Това може да се превърне в страшно бреме за едно надарено дете, което само си поставя високи цели и често няма детство заради това. Освен това умните индивиди много държат да бъдат харесвани от околните.

Рядко взимат рационални решения

Интелектуалците също правят грешки, но те са по-застрашени от взимането на неадекватни решения и са по-склонни към заблуди. Разчитат много на интуицията си.

Стресът при тях е по-голям

Умните хора възприемат ежедневните проблеми по-драстично и по-навътре. Заради навика им да премислят отново и отново събитията от деня рано или късно започват да страдат от хроничен стрес.

При тях рискът за здравето е по-голям

Колкото по-интелигентен е един човек, толкова по-късно си ляга. Това поне твърдят специалистите, които предупреждават, че този порочен режим може да доведе до сърдечни проблеми. В допълнение на това по-умните хора са склонни към алкохолизъм и тютюнопушене, които съпътстват нарастващото им безпокойство от ежедневието.

Чувстват се по-комфортно сами

Високоинтелигентните хора изпитват дискомфорт, когато се срещат често с приятели. Те са прекалено фокусирани в постигането на целите си и затова поддържането на социалните им контакти за тях доста често е губене на време.

Психолозите твърдят, че хората, които намират време за близките си, са много по-щастливи в края на живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X