Напишете дума/думи за търсене

Страдате ли от синдром на безпомощност?

Емоционалното състояние на човек, който се е научил да бъде безпомощен, е изключително трудно. Той се ръководи от страх и безпокойство, за да преживее неприятното преживяване, за което най-вероятно е бил засрамен или обвинен.

Със сигурност абсолютно всеки човек има някакво умение или занаят, за което е сигурен, че никога няма да овладее или научи. Че това по никакъв начин не е достъпно за него. И ако се опита, всичко ще приключи само с пропилени усилия и още по-голямо неверие в себе си.

За да обясни произхода на такова широко разпространено явление като депресията през 60-те и 70-те години на миналия век, психологът Мартин Селигман прави експерименти с плъхове и кучета. Те били посветени на изучаването на мотивацията: какво и как влияе върху желанието за постигане на резултати. През 1967 г. Селигман открива феномена на научената безпомощност.

Как живеем в състояние на "не мога"

Всички експерименти на Селигман показали, че ако едно животно е преживяло няколко пъти неуспех да постигне някакъв резултат, то то е склонно да спре да прави опити за постигането му, дори ако вече са се появили възможности за това. Такава е и личността.

Това явление е илюстрирано нагледно в книгите на изследователи, които наблюдават психологията на поведението на затворниците в концентрационните лагери. Колко бързо и силно се променя характерът на човек въз основа на новите трудни условия в живота му. След дни и месеци, прекарани в условия на пълна безпомощност и тирания, хора, които някога са били силни, волеви, които са постигнали много в живота си, стават послушни и сами отиват на сигурна смърт. Те са копаели собствените си гробове. Те дори не са правили опит да избягат дори в последния момент от живота си.

Следователно, безпомощността се научава, защото много пъти човек, изпитвал отрицателния резултат от своите инвестирани усилия, я екстраполира в бъдещето.

Детските и юношеските преживявания, както и реакции към определени действия на детето от родители, братя и сестри, приятели, особено влияят върху формирането на пасивен и песимистичен характер.
Впоследствие човек може да не поеме дори най-простите неща.

Приготвяте ли ново ястие? Няма да се получи, само ще изхабя продуктите. Учите се да рисувате? Ще съсипя само платното и боята.
При всяко действие, което правим, винаги има част, която е разработена, и тази част, която не сработва. И често, ако резултатът като цяло е незадоволителен, свикваме да обезценяваме и да не забелязваме онази част от опита, в която има някакъв ефект, положителен ход към целта.

Формирането на такова отношение към ситуацията, разбира се, е повлияно предимно от онези хора, които са ни възпитавали. Разтревожени или смутени родители може да ни съдят за всичко и ние да не успяваме да видим дори най-малкия си потенциал.

Как да излезете от песимистично състояние и да придобиете усещане за контрол над живота?

Ако откриете, че изпитвате феномена на научената безпомощност, опитайте се да обърнете внимание на следните моменти. Това ще помогне да се направят първите стъпки в самоосъзнаването.

1. Помислете за всички ситуации, когато сте имали неуспехи, въз основа на които се е формирала вашата научена безпомощност. Това могат да бъдат неприятни съвпадения или неочаквани или постоянни откази на някои хора по някои въпроси, както и епизоди, в които трябва да бъдат положени субективно титанични усилия за постигане на резултат.

2. Опитайте се да идентифицирате ясно чувствата, които изпитвате, като си спомняте всички епизоди на провал. Кое от тези състояния се опитвате да спрете и не искате да почувствате отново?

3. Как се промени ситуацията в живота ви сега. Опитайте се да разберете кой от предишните епизоди на неуспех сега може да има по-голям шанс за успех и защо?

4. Намерете в минали епизоди на неуспех онези части, в които сте успели поне малко. Например, не сте приемани в желания университет три години подред, но въпреки това се представихте добре на някои от изпитите. Или никога не сте се научили да карате колело перфектно, въпреки това може да изминете известно разстояние, макар и несигурно. Ако задържите фокуса на вниманието върху тези моменти, ще забележите как енергията ви става все повече и нещото, което изглеждаше напълно предизвикателно и ви носеше само тъга и тежест, се възприема по-лесно и ще привлече повече от вашия интерес.

5. Едва след като успеете да се почувствате по-енергични и заинтересовани да мислите за желаната дейност, в която преди това сте загубили вяра в себе си, може да преминете към етапа на анализ на възможни грешки в сегмента на опита, довел до провала.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X