Напишете дума/думи за търсене

Любов по време на депресия

Как да поддържате връзката си, когато душата ви е тъжна

Да поддържаш стабилни отношения, когато си в депресия, е равносилно на непосилно. Всички знаем, че животът невинаги е цветя и дъги, но когато си в постоянна меланхолия и лека апатия за всичко, което те заобикаля, е дискомфорт и за теб и за останалите. На теб ти е неудобно в кожата ти, защото се чувстваш зазидан зад стените на депресията. На другите им е тягостно, защото невинаги успяват да изпитат емпатия към твоето недостатъчно щастие. Пропадането в състояние на депресия не е толкова невиждано като свидна среща в гората с еднорог. Случва се почти на всеки. Ако изпитваш това усещане, а имаш любим до себе си, сигурно не е лесна работа да поддържаш живи и пълноценни отношенията си с него. Въпреки това може да се окаже, че именно те ще са нещото, което ще ни изкара от Заешката дупка. Така че нека не се изолираме.

Правете малки неща

Няма нужда да инициирате грандиозни дейности, за да поддържате отношенията с любимия. Една любовна покана за среща на кафе, размяна на мили sms-и, простичък обяд или пикник са предостатъчни, за да кажеш на другия, че ти си още до него. Ако не показвате с дребни жестове привързаността си, половинката може да реши, че я отблъсквате.

Концентрирайте се дългосрочно

Когато сме в депресия, основната мисъл, която занимава съзнанието ни, е колко сме нещастни. Опитайте се да разкарате това моментно непоносимо състояние и се фокусирайте в дългосрочните си житейски планове. Запитайте се дали след две години искате да сте сами и дали може да си позволите да се лишите от любовта на човека до вас? Затварянето в себе си не е начин да задържите някого в живота си. Депресията ще отмине, но отношенията с близките ви хора никога няма да са същите.

Споделяйте с него

Със сигурност мъжът до вас е едно от най-близките ви човечета. На него може да кажете всичко. Опитайте се да споделяте това, което ви мъчи. Така ще си помогнете в преодоляването на чувството за изолация, което депресията качествено внедрява у вас и между вас.

Помнете чувствата на другия

Депресията е едно от най-егоистичните и безпомощни заболявания. Ограбва способността да мислиш за чувствата на другите, защото е погълната от усещането ти за тъга и самосъжаление. Опитайте се да си спомните за емоциите на партньора. Как ще се почувства той, ако се разделите с него, защото не сте успели да се издърпате от състоянието на безпомощност? Използвайте всяко късче сила у вас и дайте отпор. С течение на времето тази практика може да ви помогне да запазите любовта и отношенията си живи.

Пишете за чувствата си

Купете си тетрадка, в която да вписвате всеки ден емоциите и вълненията си. Това ще помогне да подредите объркаността в главата и душата си. Освен това ще визуализира областите в живота ви, на които трябва да обърнете внимание, в това число и на връзката си. Пишете ежедневно, дори и да са само пет изречения, насочени към синоптичната прогноза и влиянието й върху настроението ви. Пишете какво е важно за вас и как се усещате в този момент. Пишете за това как се чувствате с любимия. Това ще ви помогне да възвърнете чувството си за живот и виталност.

Опитайте нови неща с него

Понякога нещо в обкръжението ни може да натисне спусъка на лошите спомени и да ни запрати отново на дъното на депресията. Затова намерете нови неща, които да споделяте с половинката си, нови места, на които да ходите, нови ресторанти, в които да се храните. Вместо да ходите на кино, запишете себе си и любимия на фотографски курс. Новостите ще ви донесат радостни емоции. Дайте си малко време и не се отказвайте. Най-накрая отново ще сте слънчеви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X