Напишете дума/думи за търсене

Какви са последиците от Синдрома на токсичната майка?

Американската писателка Джил Чърчил вярва, че няма начин да бъдеш перфектна майка, но има милион начини да бъдеш добра майка. С деликатна нежност известният автор говори за ползите от майчинството. Но какво се случва, когато майката наистина няма желание да бъде майка? Тогава може да се появи Синдромът на токсичната майка.
За много жени майчинството е най-прекрасното нещо, което им се е случвало. За други е красиво и те са щастливи. Има и такива, които не са искали да забременеят изобщо и са дали детето си за осиновяване, или са го изоставили. Има и група жени, които са подтикнати към майчинството от различни обстоятелства, когато в действителностникога не са искали да се размножават.


Психологът Олга Кармона признава, че не е лесно да се разбере, че има жени, които изобщо не се интересуват от раждането на деца. Много от нас живеят в общества, където да не си родител не е валиден вариант. Този натиск обаче може да донесе повече вреда, отколкото полза.
Точно от този натиск възниква токсична майка.

Токсична майка е онази жена, която става майка поради социални разбирания или защото се движи в рамките на сценарий, подготвен предварително. Съдба, създадена от нейната среда, която създава инерция, водеща до осъществяването й.

Последици от Синдрома на токсичната майка
За токсичната майка е трудно да обича безусловно детето си. За нея това, че е майка, далеч не е най-приказното нещо, което някога й се е случвало. Нейното потомство може дори да бъде съперник, пречка или неудобство за нея. Тя може да проектира най-съкровените си надежди и желания върху детето си, като дори пренебрегва нуждите му.
Такъв тип майки често демонстрират нарцистично поведение в много случаи. Като не поемат ролята си на майка, те са склонни да гледат на света по детски начин, филтрирайки всичко чрез собствените си нужди и желания.

Децата на токсична майка страдат от последствията
Логично е да се мисли, че след самата майка децата ще бъдат най-засегнати от токсичното им отглеждане. Ето защо те в крайна сметка се превръщат в камшик на майка си. Потомството носи вината за нещастието на жената, която ги е родила. Поради това те страдат от нещастие, манипулация, биват неразбрани, критикувани, унижавани и дори се отнасят жестоко с тях.

Няма нищо по-вредно за едно дете от това да не се чувства обичано и разбрано от родителите си. Токсичната майка не изпитва голяма съпричастност към детето си, тъй като нейният свят е чисто егоистичен. Освен това тя редовно разкрива недостатъците и отрицателните черти на детето, особено тези, които най-много я затрудняват. Детето никога няма да отговаря на нейните стандарти и ще бъде критикувано безмилостно. Дори постиженията на детето могат да се гледат с ревност.

Синдромът на токсичната майка прониква във всичко
Логично е да се мисли, че токсичната майка ще направи всичко възможно децата й да са нещастни. Затова не е необичайно тя да се опитва да обезсили децата си, да бъде прекалено защитна до изтощение или да отиде в другата крайност, като не им предлага никаква подкрепа.

Не е странно токсичната майка да постави фасада на уважение спрямо интересите на детето си. Поради това очакванията, които тя поставя към него, могат да достигнат неоправдани нива. Наследниците й трябва да бъдат точни копия на това, което тя е или желае да бъде.
Тя може също така да изиграе жертвата или да използва заболяване, за да накара детето да се почувства виновно и да го манипулира с болестта си. Тя дори може да смени ролите и да накара детето да почувства, че трябва да се грижи за майка си, а не обратното.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X