Напишете дума/думи за търсене

Токсичните връзки, които завършват със смърт

“Да допуснем, че аз съм извършил това престъпление. Дори да съм го направил, то ще да е било, защото съм я обичал твърде много, нали”, казва О Джей Симпсън. Той е основният заподозрян за смъртта на бившата си съпруга Никол и приятеля ѝ Рон през 1994 г. Двамата са умъртвени с нож в дома на жената, докато двете ѝ деца спят. Намерени улики на местопрестъплението сочат към бившата футболна звезда О Джей Симпсън. След шумен процес, обявен за делото на века, той обаче е оправдан, защото не е намерено оръжието на убийството. Осъден е на 33 години затвор през 2008 г. за въоръжен обир, но след 9 години зад решетките е освободен предсрочно, след като убеждава комисията по помилвания, че е осъзнал грешките си и иска да прекара живота си с роднини и четирите си деца.

Историята на Никол и О Джей е много типична. Русата красавица е на 18 г. и работи като сервитьорка, когато се запознава с 30-годишната футболна звезда от афроамерикански произход. Двамата започват да се срещат, въпреки че по това време той е женен и има две деца. Сключват брак, когато Симпсън се развежда и се оттегля от професионалния футбол. Раждат им се две деца, но скандалите помежду им са чести. Понякога Никол търси помощ от полицията, защото се страхува, че ще я убие при поредния побой. В крайна сметка се разделят, но разправиите помежду им продължават. Месеци преди смъртта си Никол споделя с майка си следните думи на бившия си съпруг: “Ако някога те видя с друг мъж, ще те убия.”

Че продължава да я обича, твърди и убиецът на 29-годишната Виола от София. Красавицата бе умъртвена по особено жесток начин от приятеля си Стефан Станев миналата година. Обяснението – бил под въздействието на наркотици и я подозирал в изневяра.

Преди дни Викторио Александров застреля жената, с която доскоро бе живял, и бебето им, защото се почувствал жертва на психически тормоз. В жалба до полицията преди трагедията той се оплаква, че любимата му Дарина спряла да му вика “мило”. Пред съда пък обясни, че била лоша майка и малтретирала малката им дъщеря Никол.

През юли 40-годишният Христо закла 32-годишната си приятелка Людмила в търговищкото село Макариополско. Той пък не успял да преглътне, че тя избягала от системните му побоища и тормоза, на които ги подлагал с 3-годишния им син.

Според психолози убийството на съпруга или приятелка

основно се корени

в мъжкото усещане

за собственост

или пък е връхна точка в поредица от насилнически актове. В повечето случаи е предизвикано от сексуална завист и гняв. Има обаче учени, които смятат, че водещият мотив наистина е любов. Сред тях е Арон Бен-Зеев, професор по философия и автор на книгата “В името на любовта: романтичната идеология и нейните жертви”.

Той е изследвал много случаи и е разговарял с хора, които са отнели живота на половинките си. На база на направените проучвания той е стигнал до заключението, че става въпрос за феномен, който е различен от другите форми на мъжко насилие. В повечето случаи убийствата са израз на дълбока любов или по-скоро извратен вариант на проблематична любов.

“Убийството на жени не може да бъде обяснено със загубата на контрол или лудост. То е по-скоро преднамерено действие, което е резултат от емоционалната зрялост, създала психологическата готовност да унищожиш другия, дори това да означава себеунищожение”, казва Арон Бен-Зеев. Той се позовава на статистика в САЩ, според която убийствата на жени са 420 пъти по-малко от останалите форми на насилие. Затова смята, че

повечето са добре

планирани, а не

са случайност

по време на насилие. Професорът е разговарял с убиец, който му е признал, че жена му е виждала накъде отиват нещата, но избрала да ги пренебрегне, което впоследствие е коствало живота ѝ.

По думите на Арон Бен-Зеев обикновено в такива случаи мъжът изпада в противоречие. От една страна, смята, че жената е целият негов свят и ако се раздели с нея, ще загуби своята идентичност, защото в живота му към този момент няма други източници, които да го осмислят. Това обаче противоречи на трационното разбиране на силния пол за мъжественост - че има пълна власт, контрол и се ползва с пълно доверие. Затова възприема създалата се ситуация като унижение и обида за своята мъжка чест.

40% от убитите жени и 6% от мъжете умират от ръката на любим човек, бившата американска футболна звезда О Джей Симпсън със съпругата си Никол и децата им
40% от убитите жени и 6% от мъжете умират от ръката на любим човек, бившата американска футболна звезда О Джей Симпсън със съпругата си Никол и децата им
В световен мащаб около 40% от всички убити жени и само 6 на сто от мъжете са загинали от ръката на бивш или сегашен съпруг и любовник. Почти всички случаи на отнет живот на жена са заради прекъсната от нея връзка и обикновено убийците твърдят, че са го направили от любов. При жените убийци такъв мотив не съществува. Те убиват заради насилие. Според Арон Бен-Зеев за това има и друга причина.

Жените повече вярват,

че любовта може да

не продължи вечно

Затова домът се превръща в опасно място за тях и за децата, когато решат да сложат край на брак или връзка.

Самоубийствата също са доста срещани, като представителите на силния пол прибягват до тях 3 до 4 пъти по-често.

Почти винаги събитието, което може да подпали бурето с барут, е обикновена случка, в която жената заплашва да напусне своя съпруг или приятел или наистина го прави. Затова психолозите съветват да се търси професионална помощ, ако единият от партньорите усети, че другият не е готов за такова развитие на нещата. Още по-голяма бдителност е необходима, когато става въпрос за т.нар. отровни връзки. Това са отношения, които са изпълнени предимно с негативни емоции. Обикновено те се проточват доста във времето, тъй като партньорите взаимно се подозират, ограничават, обиждат и нараняват, без да съзнават, че това е пагубно и за двамата. Много хора живеят по този начин, водени от различни чувства. На едни им липсва самочувствие, че могат да продължат сами в живота. Други изпитват срам, че са се провалили, или пък страх, че няма да се справят финансово, ако напуснат своя партньор. Съществуват и външни фактори като родители и роднини, които въздействат на разпадащата се двойка да търси начин да се съхрани в името на децата или пък “защото може и да е по-лошо”.

“През последните 10-15 г. все повече хора в България не умеят да общуват помежду си. Не са способни да се разделят без скандали, без войни и децата да са големите плащащи”, казва Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница, пред Би Ти Ви. “Агресията е нагон и всеки я носи в себе си, но ако е възпитаван правилно, ако има добро ниво на самоконтрол, няма да се стига до такива убийства”, допълва тя. По думите ѝ мъжете често посягат, а жените отчуждават децата от бащите им, като и двете страни не проумяват, че има бивши съпрузи, но няма бивши родители.

Признаци за отровени отношения

Ако отношенията с партньора ви престанат да ви носят радост и ви карат постоянно да се чувствате тъжен, ядосан, нервен или отчаян, вие се намирате в токсична връзка, казва британският психолог д-р Кристен Фулър пред “Таймс”. Според нея отрицателни промени в душевното здраве и самочувствие също са предупредителни сигнали. Те могат да варират от клинични състояния като депресия, страх и хранителни разстройства до най-обикновена завист, когато гледате щастлива двойка, а вие сте непрекъснато нещастен.

Фулър предупреждава, че не става въпрос за хора, които просто се карат, а за такива, които постоянно нараняват партньора си. “Възможно е самите те да са били по-рано в токсични отношения – романтични или по време на своето детство. Може би, когато са пораствали, не са имали нужната подкрепа и любов или пък са били тормозени в училище. Не е изключено да страдат от недиагностицирани депресия, страх, раздвоение на личността”, обяснява психологът.

Понякога токсичните връзки са резултат от свързването на двама души, които не са един за друг. Затова е препоръчително да не потискате своята индивидуалност и да не давате всичко на своя партньор. Добре е да се вслушвате, ако вашето семейство или приятели казват, че са загрижени за вас, тъй като обикновено хората, които се намират в токсични връзки, последни осъзнават положението си. “Не бива да свиквате с лошото, то може да се превърне в навик. Не трябва да плащате за любовта с вашето спокойствие и радост. Ако има повече отрицателни неща, отколкото положителни във вашата връзка, нещо трябва да се промени”, посочва Фулър.

На първо място е много важно да се разбере къде са корените на проблема, но ако това е невъзможно, най-добре е да напуснете връзката. Ако смятате, че сте физически застрашени, трябва да се обърнете към полицията. Ако щетите са емоционални, трябва да решите дали е възможно да се спраните сами с тях, или се нуждаете от професионална помощ. Фулър предупреждава, че приятелските, роднинските и професионалните връзки също могат да бъдат токсични.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X