Напишете дума/думи за търсене

13 признака, че сте контрол фрийк

Терминът контрол фрийк (control freak - буквално контролиращ изрод от англ.) се отнася за хора, които се държат по определени контролиращи и взискателни начини, които могат да причинят чувство на негодувание и неудовлетвореност у другите. Контрол фрийковете обикновено подронват репутацията на хората и имат контролиращо поведение. Те са склонни да командват околните и да казват на всеки какво трябва да се направи в професионален или социален план.

Те трябва да свършат всичко по начина, по който смятат, че е правилен, и изпитват силна нужда да имат пълен контрол над всеки аспект от живота си. Те не чувстват, че правят нещо нередно и често оправдават контролиращото си поведение. Един от признаците на контрол фрийка е, че той е склонен да налага правила и ред за другите и да изисква съвършенство от всички, включително и от него самия.

Хората, които са контролиращи, често са обсесивно-натрапчиви, гневни, пасивно-агресивни, пълни с фобии и с променливи настроения. Тези хора се нуждаят от контрол, защото без него се страхуват, че животът им ще се разпадне. За тях той означава сигурност, че те са добре и оцеляването им е им в кърпа вързано.
Идеята за загуба на контрол предполага, че те ще бъдат наранени по някакъв начин, нещо ще се обърка или ще понесат последици за това, че не са държали ситуацията в свои ръце.

Това е разстройство на личността

Контрол фрийковете обикновено са индивиди, които страдат от обсесивно-компулсивно разстройство на личността (ОКРЛ), известно още като ананкастно разстройство на личността. Въпреки това то не трябва да се бърка с ОКР или обсесивно-компулсивно разстройство, тъй като те не са еднакви.
Хората с ОКРЛ имат обсебваща нужда да доминират и контролират останалите и ситуациите. Този тип разстройство често е свързано с антисоциално разстройство на личността. Те са склонни да вярват, че знаят повече от другите, дори когато очевидно грешат. Освен това са много осъдителни и манипулативни.

Как може да идентифицирате хора с ОКРЛ?

1. Те са перфекционисти и не вярват в концепцията за несъвършенство. Освен това те смятат, че и другите трябва да преследват съвършенството.

2. Изпитват трудност да се справят с несигурността. Те се чувстват много неудобно, когато те не знаят или не са в състояние да контролират резултата от дадена ситуация.

3. Винаги коригират другите, когато могат. Те ще посочат дори най-малката грешка и ще влязат в ненужен спор.

4. Те са лоши в делегирането на задачи, тъй като смятат, че могат да се справят най-добре. Смятат, че са най-квалифицираните и могат свършат всичко перфектно. Трудно се доверяват на околните.

5. Затрудняват се да са част от екип, тъй като това означава да разпределят силата на контрол поравно между всички членове на колектива. Те са лоши отборни играчи и винаги ще търсят възможност да станат лидер.

6. Често се чувстват стресирани и тревожни поради собствените си психични проблеми. Настроението, стресът и чувството на неудовлетвореност са някои от най-честите признаци на контрол фрийка.

7. Никога не признават грешките си, защото вярват, че няма как да сгрешат. Винаги обвиняват другите за собствените си пробойни.

8. Обичат да съдят и критикуват околните. Те винаги ще коментират как трябва да се обличате, да се държите, да действате и да живеете живота си. И ако не постъпите според техните желания, няма да си спестят критиките.

9. Те са главни манипулатори и ще използват страх или удоволствие, за да стане на тяхното. Печелят доверието на другите единствено с цел да ги доминират и контролират.

10. Те се опитват да управляват всичко, тъй като смятат, че знаят какво е най-доброто за всички. Може дори да станат много агресивни, ако нещата не се вършат по техния начин.

11. Мислят си, че знаят всичко. Смятат себе си за високо интелигентни, знаещи и практични. Следователно, те винаги ще имат последната дума и ще се постараят да спечелят спора.

12. Те искат всичко да върви според графика им и са склонни да изгубят самообладание дори и при най-малките изменения в плана им.

13. Имат затруднения с поддържането на любовна връзка. Докато се опитват да управляват и контролират всеки аспект на своя романтичен партньор, те са склонни да доминират във връзката. Това води до нездравословни и токсични отношения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X