Напишете дума/думи за търсене

Петте вида майки и тяхното емоционално влияние

Правите ли някога малки грешки, но се чувствате като абсолютен провал? Имате ли силна емоционална зависимост от партньора си? Или избягвате ангажираността във връзката на всяка цена? Може би ви е трудно да вземате решения?
Всички това се случва всеки ден в живота на много хора. Освен това, въпреки че може да изглежда изненадващо, те са резултат от детски преживявания и различните видове майки, които са ги възпитавали.

Връзката, която майка установява с детето си, определя как то се отнася към себе си и другите.

В книгата си „Факторът майка: Как емоционалното наследство на майка ви влияе върху живота ви”, американският психолог д-р Стефан Поултър заключва, че влиянието на връзката, която установявате с майка си, е очевидно дори и в зряла възраст. Отразява се във вашите силни, слаби страни, самочувствие и начина, по който се отнасяте към околните.
Той описва пет вида майки. Всички те имат свои собствени характеристики и предават различни наследства на своите потомци.

„Майка ми ми се усмихна. Усмивката й някак ме прегърна. "
-Ар Джей Палацио -

Майката перфекционист
Тези майки контролират, тревожат се и дълбоко се грижат за външния вид. Тяхната цел е да направят децата и семейството си перфектни в очите на света.
Тези нагласи учат децата да бъдат свръхкритични към себе си и да се чувстват постоянно недостатъчни и неадекватни. Те често имат голям страх от критика и отхвърляне от останалите, но са склонни да съдят другите едновременно. Поради тази причина те се оказват много взискателни хора. Те не търпят разочарование и грешки.

Непредсказуемата майка
Тези жени прилагат хаотичен родителски стил въз основа на емоционалното си състояние в даден момент. Те не знаят как да управляват емоциите си и им позволяват да повлияят на начина, по който взаимодействат с децата си.

Питомците на тези майки са склонни да развиват амбивалентна привързаност и да растат в постоянно състояние на бдителност. Те са принудени да се научат да четат емоционалното състояние на майка си, за да знаят какво да очакват от нея.
Тези деца проявяват безпокойство и в останалите отношения. Те се страхуват и не могат да се доверят на стабилността на привързаността на другите. Склонни са да реагират прекалено на привидно тривиални въпроси.


Майката най-добра приятелка
Тези майки рядко поставят граници. Те споделят тайни и дори дрехи с децата си и се държат като равни на себе си. Освен това те не поемат ролята си на отговорен възрастен и дори могат да натоварят децата си с отговорността да бъдат преждевременно пораснали и болногледачи.
Децата им могат да растат, чувствайки се изоставени или пренебрегнати. Те също ще изпитат голям страх от отхвърляне и склонност да се чувстват необичани в отношенията си с възрастните. Освен това те вероятно ще бъдат често в небалансирани отношения, където ще поемат ролята на грижещия се.

Егоцентричната майка
Този тип майки са егоцентрични, егоистични и децата им не са приоритет. Така те израстват, чувствайки, че тяхната роля е да изпълняват желанията и нуждите на майка си и че тя винаги е права. На практика техните мнения стават невалидни и дори нямат значение. Липсата на емоционална подкрепа ги кара да се съмняват в себе си и в собствените си способности.

Завършената майка
Това е идеалният тип майка. Само приблизително 10% от децата имат късмета да имат такива. Те са уравновесени, любящи жени, които са способни да ръководят и поставят граници.

Тези майки насърчават развитието на автономия и индивидуалност. По този начин децата растат със здравословно самочувствие. Те се чувстват обичани и уверени. В резултат на това те са в състояние да поемат рискове, да се адаптират към промяната и да установят здрави отношения.


Всички видове майки насърчават развитието на силните страни
Въпреки това всички видове майки и различните образователни контексти, които създават, допринасят за изграждането на определени силни страни у децата им.

Например малчуганите на майките перфекционистки са отговорни и упорити в работата. От друга страна, непредсказуемите майки карат детето да развие голям емпатичен капацитет. А отгледантеи от майки най-добри приятели, стават решителни възрастни, способни да поемат инициатива.
Никой не може да промени условията на детството си, но има способността да извлича ценни инструменти и да се учи от тези обстоятелства.
Всеки има силни страни. Дали ще избере да се възползва от тях или ще остане закотвен в мислите за това, което може да е било, зависи от него.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X