Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на бумеранга на щастието

Представете си, че подготвяте парти за рожден ден на едно от децата си с целия ентусиазъм на света. Но когато дойде денят, изпитвате огромна тъга. Тъга, защото детето ви расте твърде бързо. Или уреждате да помогнете на родителите си да се преместят в нов дом, но когато пристигнете, те настояват да си тръгнете. Казват ви, че не е било нужно да идвате, защото могат да се справят сами.
Има много ежедневни ситуации, които очакваме да ни осигурят усещане за благополучие, но вместо това носят жилото на разочарованието.

Ефектът на бумеранга на щастието определя онези реалности, в които се хвърляме, надявайки се да изпитаме удовлетворение. Но в действителност те носят само разочарование, обезсърчение и дори нещастие.

Науката твърди, че практиките на благодарност, както и тези на помагане на другите, влияят на нашето щастие. Изследване, проведено от университета „Адолфо Ибанес” (Чили), подчертава тази връзка с качеството ни на живот. Въпреки това учените настояват, че практиките, които определяме като положителни, невинаги ни носят щастие.

Понякога практики като благодарност или помощ на другите могат да доведат до неочаквани ситуации, които носят разочарование или объркване. Но това не означава, че трябва да се откажем от тези действия.

Когато положителното стане неприятно
Соня Любомирски, професор в Калифорнийския университет в Ривърсайд (САЩ), е една от най-големите референции в областта на позитивната психология. Изучавала е в дълбочина концепцията за ефекта на бумеранга на щастието. Тя твърди, че повечето от нас имат изключително стандартизирана концепция и представа какво представляват положителните дейности.

Споделянето на време с приятели, изразяването на благодарност, помагане на околните, наслаждаването на свободното време или дори влюбването са видовете ситуации, които увеличават нашето благополучие и ни носят щастие. Като човешки същества се опитваме да насърчаваме положителните ситуации и дейности в ежедневието си.

От друга страна, има един фактор, който почти никога не вземаме предвид. Фактът, че нямаме контрол върху всяка реалност и събитие. Винаги има онази хаотична променлива, която може да ни даде във всеки момент точно обратното на това, което сме очаквали.

Това е като хвърляне на бумеранг. Очевидно е, че в 99 процента от времето ще се върне при нас. Но понякога коварен бриз или вятър може да отклони пътя му и в крайна сметка да ни удари. Следователно, тези преживявания, които сме определили като положителни, често не се оказват такива.

Щастието не е правило 
Всички сме страдали от ефекта на бумеранга поне веднъж.
Например някой може да направи всичко възможно, за да си намери работа, но когато го направи, се натъква на потискаща работна среда и трудни условия. Или има хора, които дават всичко от себе си, за да направят определени индивиди щастливи, защото ги обичат, но всичко, което получават в замяна, е егоизъм, който ги прави нещастни.

Рано или късно научаваме, че няма точно правило, рецепта или наръчник с инструкции за щастие. Това, което работи за някои, носи емоционално нещастие и объркване за други. Това, което изглежда опустошително за едни, е вълнуващо за други. Освен това съдбата от време на време си играе на зарове с нас и събаря нашата щастлива къщичка от карти.

Като човешки същества ние сме длъжни да приемем несигурността и квотата от хаос, която може да промени всичко. Въпреки това не бива да се отказваме от надеждата си да постигнем благополучие и удовлетворение.
Не бива обаче да сме обсебени от търсенето на щастие. Трябва да се опитаме да бъдем в мир със себе си. Тогава щастието ще ни намери.


Живей, грижи се за себе си и щастието ще дойде
Виктор Франкъл правилно е казал, че щастието е като пеперуда. Колкото повече го търсим, толкова повече ни убягва. Понякога просто трябва да останем неподвижни достатъчно дълго, за да кацне върху нас. Това е разковничето. Освен това трябва да разберем, че не трябва да се отказваме пред всяко разочарование, провал или обрат на съдбата.

Ефектът на бумеранга на щастието твърди, че тези контрапродуктивни ефекти ни позволяват да коригираме по-добре очакванията си, за да търсим благополучие на подходящите места. Това не означава да се откажем. Това просто означава да знаем как по-добре да избираме видовете дейности, взаимоотношения и начин на живот, в които трябва или не трябва да участваме.

В края на краищата истинското щастие не е нищо повече от психологическо благополучие. Това означава да бъдем добри към себе си и с хората около нас. Трябва да работим върху много аспекти от себе си и да приемем своите грешки, провали и разочарования. Никой не е щастлив, когато се хвърля на произволни преживявания. Трябва да мислим, да медитираме и да изберем добре какво правим и кого допускаме в живота си.

Не на последно място, трябва да приемем непредсказуемостта на живота и факта, че колкото и да ни се иска, не може да контролираме всичко около себе си. Съществуването е сложно, почти толкова сложно, колкото и човешкото същество. Просто трябва да приемем неговата хаотична природа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X