Напишете дума/думи за търсене

3 навика, които ще ни направят по-щастливи през новата година

Снимка: Pixabay

Нова година - ново начало. Мнозина от нас искат промяна към по-добро в отброяването на секундите до празника, пожелават си щастие, професионални успехи, любов и куп материални и духовни неща.

Надеждите окъпваме в шампанско и цветна заря, а след известно време, за съжаление, осъзнаваме, че не са се случили. Защо? Положили ли сме достатъчно усилия, за да ги постигнем? В отговора на тези въпроси е разковничето. Ето защо ви предлагаме 3 полезни навика, които ще ви помогнат да бъдете по-успешни и по-щастливи и през 2023 година.

Хранете се здравословно

Заместете преяждането по празниците с леки и свежи сезонни храни. Намалете количеството на алкохола за сметка на смутита, фрешове и билков чай. Балансираната диета ще ви направи по-енергични, по-активни и ще се отрази добре на здравето ви. Често не обръщаме внимание на храната, с която “зареждаме” тялото си, особено по време на празници. Разбираемо, дори в неочаквани ситуации винаги ще намерите българска онлайн аптека, откъдето да поръчате медикаменти, например за подуване и газове. Но това не значи, че трябва да прекалявате.

Информирайте се повече за ползите и вредите от определени храни. Важно е да знаете как да отстраняване нитратите [1] от плодовете и зеленчуците, да избирате продукти без палмово масло, да разнообразявате менюто си. Консумацията на повече растителни храни може да подобри здравето на сърцето и да намали теглото ви. Помислете за физически упражнения, каране на колело или за разходки сред природата. Струва си.

Решавайте конфликтите навреме

Тлеещите конфликти на работното място и в дома са източник на стрес. Вместо да отлагате “разговора” и огорчението да се трупа във вас, опитвайте да решавате проблемите навреме. Дори да се притеснявате, че някой може да остане обиден, няма проблем, ако подходите деликатно и с разбиране. Не се страхувайте да поставите трудните въпроси и да получите трудните отговори. Конфликтите няма да се разрешат сами.

Затова е важно да може да заявите ясно какво искате и защо, без да наранявате другия. Това ще ви помогне при преговори с работодателя, семейни караници, съседски спорове и други. Казвайте по-често “благодаря”. Ценете другите и наистина ги слушайте, за да ги разберете. Станете доброволец и правете неща, от които да се чувствате удовлетворени всеки ден. Колкото повече оценявате малките радости на живота и околните, толкова по-щастливи ще бъдете.

Правете си детокс от социалните мрежи

Алгоритмите на социалните мрежи целят да приковат вниманието ви в максимална степен. Това може да доведе до безпокойство, вербална агресия, информационно предозиране, дори главоболие и депресия. Време е да ограничите социалните медии - изключвайте телефона и лаптопа по няколко часа на ден и всяка нощ. Така ще подобрите настроението си и ще се свържете отново със света около вас.

Това са малки, но значими промени, които може да осигурят по-добър баланс в живота ни. Ключът е в това да осъзнаем кое е наша отговорност и кое не. Животът наистина е такъв, какъвто си го направим.

[1] https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/zdravosloven-nachin-na-zhivot/hranene-i-metabolizm/nitrati/ 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X