Напишете дума/думи за търсене

Айнстелунг ефектът - страдате ли от него?

Айнстелунг ефектът е когнитивно пристрастие, при което се придържате към известни решения на проблеми, като се затваряте за изследване на по-нови или алтернативни.

Като всички пристрастия, това е адаптивно. Благодарение на това пристрастие, вашата памет и абстрактно мислене вие сте свикнали да разрешавате подобни проблеми с едно и също решение.

Айнстелунг ефектът се засилва с нарастването на трудността на проблема, пред който е изправен индивидът.

Вредни ефекти в различни области
Той може да се наблюдава в почти всички области на живота.
• Отношения. Образованието и личният опит играят основна роля при разрешаването на конфликти. Затова е обичайно да се види как някои хора продължават да прилагат едни и същи решения на толкова различни проблеми като ревността и комуникацията, дори и да не постигат успешни резултати.
• Работа. Колко пъти сте започвали нова работа и сте чували фразата „Винаги сме го правили по този начин и работи“? Може да няма значение, че отнема два пъти повече време от другите методи или че е по-скъп, факт е, че никога не се е провалял.
• Свободно време. Опитването на нови дейности често е скъпо. Например, ако вече знаете, че харесвате нещо, е по-вероятно да го запазите като основна форма на забавление, вместо да рискувате да изследвате области, които може да не ви харесват.
• Личностно развитие. Когато става въпрос за управление на вашите емоции и мисли, вашата вътрешна динамика се основава на това, което сте научили, и това, което е било ефективно в миналото. Те са вид автоматични механизми, които просто закърпват проблемите ви, вместо окончателно да ги разрешават.


Как да избегнем Айнстелунг ефекта
Първата стъпка е да осъзнаем това пристрастие. Самопознанието е в основата на всяка лична промяна, особено когато става дума за отваряне на ума ви за нови неща.
• Разширете хоризонтите си. Говорете с хора, които работят в същата област като вас, ходете на конференции, създавайте приятели и се заемете с нови хобита. Обогатете живота си и ще откриете, че ще се появят много нови идеи.
• Не се увличайте от рутината. Въпреки че определен жизненоважен ред създава сигурност и стабилност, не е здравословно да оставяте неуспехите да станат част от вашата рутина. Проучете кои части от него не ви подхождат и ги сменете.
• Избягвайте конформизма. Често проблемите, които могат да бъдат елиминирани, остават с години, защитени от нагласата „Такова е, каквото е“. Винаги търсете начини да ги разрешите, защото новите предизвикателства никога няма да спрат да се появяват.
• Емоционално се дистанцирайте от проблемите си. Този подход ще ви помогне да избягате от автоматичната динамика, която използвате. Наблюдавайте ги „отвън“, сякаш сте друг човек. Давайте си съвети, все едно сте приятел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X