Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на Хоумър Симпсън - полезното забравяне

Имали ли сте някога чувството, че когато научите нещо ново, забравяте други неща? Това любопитно явление има име, нарича се ефект на Хоумър Симпсън.

Той дефинира завладяващ неврологичен феномен: мозъкът трябва да „направи място“, за да научи нещо ново. Този механизъм предполага в определени случаи да се елиминира част от предишно знание. Процесът, открит през 2015 г., вече беше описан по емблематичен и забавен начин в известния сериал „Семейство Симпсън“, създаден от Мат Грьонинг и излъчен за първи път през 1989 г.

Това се случва в епизод, в който Хоумър обяснява на Мардж: „Помниш ли, когато ходих на курс за домашно винопроизводство и забравих как да шофирам? Всеки път, когато науча нещо ново, това изтласква някои стари неща от мозъка ми”. Този коментар колкото смешен, толкова и определящ за характера на Хоумър, все пак се оказа, че описва валидно и изключително повтарящо се явление.

Това откритие е направено от група учени от университета в Глазгоу, Шотландия. Те провеждат изследвания върху паметта, комбинирана с ядрено-магнитен резонанс. Експертите стигат до заключението, че често простият акт на запомняне на нещо кара мозъка да го забрави.


Ефектът на Хоумър Симпсън твърди, че когато научите нещо ново, мозъкът ви се опитва да намери място. За да го направи, в крайна сметка изтрива предишното ви знание. Този процес на изтриване се извършва само когато информацията е доста сходна. С други думи, вие несъзнателно запазвате по-нови данни и опит и премахвате старите.

Въпреки това, когато умът ви се опитва да получи достъп до предишната информация, тези данни са избледнели в забвение, защото мозъкът ви вече не ги смята за полезни. С две думи, този орган се опитва да бъде ефективен и пъргав. Поради това той избира да унищожи съдържание, което идентифицира като остаряло, за да се актуализира с по-нова информация.

Всеки път, когато се опитате да си спомните минали данни, мозъкът ви изпраща инхибиторен сигнал към предната кора. Опитва се да потисне тези спомени и да избегне тяхното възстановяване. Следователно, колкото повече се опитвате да го запомните, толкова повече го забравяте.

Защо се случва това? Това всъщност е основен механизъм за оцеляване и ефективност. Означава да се отучвате, за да учите по-добре. Това включва интегриране на по-добро обучение, стратегии и опит за оптимално и бързо адаптиране към околната среда. Следователно, изхвърлянето на старото, за да запазите новото, ви помага да бъдете по-ефективни.

Ефектът на Хоумър Симпсън е механизъм за ефективност, който мозъкът ви прилага.

Този орган трябва да бъде умел, бърз и компетентен за нуждите си в ежедневния живот. Това, което сте научили отдавна, изчезва, ако не ви служи тук и сега. Невронните пътища, свързани с предишни умения, губят сила, за да направят място за нови връзки, нова информация и умения. Този механизъм за забравяне е изключително полезен.

Ето защо е добра идея от време на време да присвоявате ефекта на Хоумър Симпсън в живота си. Защото поддържането на актуалност и поставянето под въпрос някои от вашите вярвания, идеи и гледни точки може да ви позволи да установите по-валидна и полезна информация.

Да не се научиш да учиш, е упражнение с голяма стойност, което трябва да приложите в определени области от живота си. Не бива да се страхувате само защото паметта ви от време на време се проваля. Всъщност може би мозъкът ви прави услуга и просто изкарва „стари неща“ от главата ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X