Напишете дума/думи за търсене

Най-големият в света експеримент, изследващ интелигентността

BBC в сътрудничество с д-р Адам Хемпшир от Imperial College London, стартира през януари 2020 г. най-големия експеримент в света изследващ интелигентността. В него участие вземат повече от 250 000 души.

Както д-р Адам Хемпшир посочва: "Това е еквивалент на около 125 000 часа или повече от 14 години тестване". Вече са налични първите резултати.

Този експеримент започва с много просто предложение. Изследователите карат участниците да влязат в платформа и да отговорят на поредица от въпроси и след това да изпълнят тест. Това не е тест за интелигентност, а цялостен преглед на различни аспекти, свързани с познанието и емоционалната интелигентност.

Първата част на теста са въпроси за начина на живот. Основната цел на този раздел е да събере информация за аспекти като хранителен режим, използване на технологиите и навици...

Във втората част участниците изпълняват серия от различни
когнитивни умения като решаване на проблеми, памет, пространствено разсъждение и др.

"Мярката за интелигентност е способността да се променяш."
-Алберт Айнщайн-

Досега данните, предоставени от този експеримент, потвърждават вече известни предпоставки за интелигентността. Например, че възрастта не е определящ фактор. Вярно е, че някои когнитивни способности са по-видими на определени възрасти, но това не
означава, че те изчезват с израстването на индивида.

Резултати от експеримента показват, че способността на човек да решава проблеми достига своя връх през 20-те години. От 30-те години тази способност започва да се разпада.

Това изследване доказва, че колкото по-възрастни сте, толкова по-бавно работи мозъкът ви.


Нови факти
Но пък вербалното мислене се увеличава с възрастта. Благодарение на това проучване беше възможно да се види, че прогресира дори след 80-годишна възраст. Досега мнозина вярваха, че пикът на тази способност е на 60 години и че оттогава нататък започва да намалява.

Друг много поразителен факт от това изследване е свързан с паметта. Според изследователите тези, които имат най-добри резултати в този елемент, често играят видеоигри. Тази конкретна група хора се оказа, че има по-добра пространствена памет.

Експериментът също така установява, че хората, които посещават социалните мрежи, имат по-лошо психично здраве. Много от тях показват симптоми на тревожност и депресия. Това може да се дължи на преобладаващата схема за сравнение, която може да се намери във виртуалното пространство.

Един от най-ценните аспекти на това изследване е, че то потвърждава, че начинът на живот има решаващо влияние върху интелигентността. Още веднъж е доказано, че упражненията са голямо предимство за мозъка. Изучаването на нови езици на всяка възраст е страхотен начин за предотвратяване на стареенето на мозъка.

„Интелектуалното израстване трябва да започне от раждането и да спре само при смъртта.
-Алберт Айнщайн-

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X