Напишете дума/думи за търсене

Емоционалната памет – склад за почувствани спомени

Може би си мислите, че паметта включва само неща, които са ни се случили, като спомени и преживявания. Паметта надхвърля това. Обхваща и нашите физиологични и емоционални реакции, свързани с тези спомени и преживявания. Това се нарича емоционална памет.
Нашите спомени са импрегнирани с много детайли. Тези подробности се отнасят до всеки въпрос или ситуация и свързаните с тях усещания. Какво сме почувствали в този момент и дори това, което сме мислили. Нашите спомени са потопени във всички тези елементи. Не може да ги отделим от емоциите си.

Как са свързани паметта и емоциите?
Спомняме си силно емоционални преживявания много по-добре от тези, които не означават нищо за нас. Паметта е неразривно свързана с емоциите. С други думи, колкото по-емоционално е преживяването, толкова повече ще го запомним. Това се случва както с положителни, така и с отрицателни емоции, при условие че те са интензивни.

Друга причина, поради която по-лесно си спомняме емоционалните обстоятелства, е, че сме склонни да ги премисляме по-често. Това укрепва съответните мозъчни вериги. Колкото повече си спомняме нещо, толкова повече укрепваме този спомен. Имаме достъп до него.

Емоционална памет - какво е това?
Тя се състои от учене, съхранение и запомняне на събитията, свързани с нашите физиологични и емоционални реакции. Нашата емоционална памет помни събитието, чувството, което сме усетили, и как тялото ни е реагирало на физиологично ниво.


Тя помни дори и да забравим
Емоционалната памет е много специфичен вид памет. Може да продължи дори ако сме напълно забравили дадено събитие. Например помислете как придобивате фобия. Да речем, че ви е страх от кучета, защото като деца сте били ухапани от такова животно, но сте забравили този епизод. Въпреки това страхът от песовете остава, защото емоционалната ви памет е запомнила случката.

Няма да го документира по съзнателен начин, но ще носи информация за физиологичните усещания, свързани с момента, в който кучето ви е ухапало. Учестено дишане, дискомфорт, безпокойство, изпотяване, болка.

Спомни си какво се е случило и как се чувстваш
Константин Станиславски е театрален актьор, на чието име е кръстена определена техника на актьорско майсторство. С тази стратегия актьорите запомнят определени събития от собствения си живот, за да предизвикат специфичните емоции на персонаж, когото изобразяват.

Когато мислим за определени събития, сме склонни да си спомняме какво сме чувствали. Това обаче работи и в обратната посока. С други думи, ако си спомняме или изпитваме определени емоции, ще се сетим за ситуациите, в които сме ги усетили.

Поради тази причина някои психологически теории предполагат, че човек с депресия е склонен да си спомня повече от тъжните и негативни събития в живота си.

Емоционална памет - какво точно си спомняме?
Защо си спомняме ситуации, които са ни оказали по-емоционално въздействие? Какво точно си спомняме? Твърде вероятно е това, което си спомняме, да е психологическото състояние, в което сме попаднали в дадена ситуация.

В това се състои емоционалната памет. Включва „запомняне“ как са се активирали тялото и емоцията, която сме изпитвали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X