Напишете дума/думи за търсене

Ето как ароматите предизвикват емоции

Всеки от нас е усещал благотворното влияние на ароматите върху настроението си. Това не е просто харесване и симпатия към даден аромат. Науката е доказала, че нашето психическо състояние е повлияно и често доминирано от преживявания на нашето обоняние. Независимо дали става въпрос за зряла, сочна ябълка, или за роза, която носи лятото в листата си, всеки аромат пише разкази в подсъзнанието ни.

Всъщност ние често усещаме миризмата, преди ароматните молекули дори да достигнат ноздрите. Това е така благодарение на факта, че нашето зрение помага на мозъка автоматично да свързва образите с техния аромат, както и обратното. Това се случва подсъзнателно и светкавично.

Как уханията влияят на мозъка?

За да разберем връзката между аромата и емоцията, първо трябва да споменем една интересна и ключова анатомична област в нашия мозък, наречена хипокамп или амонов рог. Хипокампусът е част от мрежа, наречена лимбична система, и е една от най-изследваните части на мозъка, защото е свързана с процесите на чувствата и спомените. Хипокампусът съхранява също и два вида памет: декларативната и пространствената. Първата е свързана с факти и събития, а втората - с пътища и маршрути.

Хипокампът също е мястото, където краткосрочните спомени се превръщат в дългосрочни. Тъй като обработката на миризма също е тясно свързана с хипокампуса, ароматите и емоциите са сериозно свързани. Ароматът постоянно ни отвежда някъде. Докато пътуваме в спомените си, той предизвиква редица чувства, които се свързват с настоящата ни ситуация по много фини начини.

Защо ароматите предизвикват емоция?

Спомените винаги са свързани с емоции. Например, когато си спомняте за ваканция, вие си спомняте радостта от свободата. Спомените често са свързани с автоматични емоции. Следователно, когато подушим даден аромат, който се съхранява в паметта ни, мозъкът ни е склонен да го свързва с определени спомени. Емоциите, свързани с тях, също не закъсняват.
Много добър пример е как повечето от нас свързват аромата на печени чушки с лято, с детство, със свобода и безгрижие, с топлата прегръдка на баба, с истинско щастие в най-чист вид.

Влияят ли ароматите на настроението ни?

Начинът, по който мозъкът ни приема и обработва миризми, е сложен и голяма част от него все още предстои да бъде изследвана. Но няма съмнение, че ароматът влияе на настроението ни. Повечето хора, които влизат в стая, която мирише на жасмин, ванилия или лавандула, вероятно ще подобрят настроението си. Ако обаче стаята мирише на боклук, който не е бил изхвърлен от няколко седмици, ще се чувстваме точно обратното.

Как се използват ароматите?

Ароматите се използват в ежедневието ни за предизвикване на емоционални реакции. Вземете например големите магазини за дрехи. Забелязали ли сте, че те винаги са специфично ароматизирани? Изследванията показват, че осигуряването на приятно ухаеща среда може да доведе до увеличени продажби и много магазини използват този трик безотказно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X