Напишете дума/думи за търсене

Интересни рецепти с физалис

Поради съдържанието на пектинови вещества и балансираното съотношение на киселина и захари, зрелите плодове на физалиса се считат за ценен диетичен продукт.

Как да съхранявате физалис

Най-добре е да съхранявате физалиса в прохладно и сухо помещение, в малки кутии с вентилационни отвори или кутии с перли, съдържащи не повече от 3 кг плодове. При температура от + 12-14°C зрелите плодове издържат 1-2 месеца.

Какво да готвя от плодовете на физалис

Плодовете физалис се консумират както пресни, така и консервирани. Те могат да се използват при приготвянето на различни ястия в комбинация с червен пипер, домати и кориандър; мармалад, конфитюр, сладкиши, захаросани плодове, както и за украса на торти и сладкиши.

Маринован физалис

1 кг физалис

за марината: за 1 литър вода - 50 г захар, 40 г сол, 10 г 80% оцетна киселина, щипка канела, 5-8 карамфилчета, дафинов лист.

Потопете физалиса във вряща вода за 1 минута, след това охладете и поставете плътно в стерилизирани буркани с вместимост половин литър. Залейте с горещата марината. Покрийте с капак и стерилизирайте 10 минути от момента на кипене на водата. След това обърнете бурканите надолу, покрийте с кърпа, докато напълно изстине стъклото. Продуктът е готов за употреба след месец. Може да съхранявате на стайна температура.

Физалис със зеленчуци

500 г физалис
200 г лук
200 г моркови
100 г пащърнак
сол, захар, черен пипер, дафинов лист, нарязан чесън, копър и магданоз на вкус

Обелете и нарежете зеленчуците. Всеки отделно запържете в растително масло. Добавете сол, захар, черен пипер, дафинов лист, нарязан чесън, копър и магданоз на вкус. Загрейте отново, като разбърквате добре. Сервирайте охладени.

Конфитюр от физалис и тиквички

500 г физалис наполовина
1 кг тиквички на кубчета
900 г захар
няколко карамфилчета или резен джинджифил за аромат
вода

Ако замените тиквичките с тиква, конфитюрът ще бъде още по-сладък.

Направете захарен сироп и залейте с горещата смес физалиса и тиквичките. Изчакайте сиропът да изстине. След това сварете сладкото на няколко стъпки, за да запазите плодовете непокътнати. За вкус добавете няколко карамфилчета или резенчета джинджифил към сладкото преди последната стъпка на готвене. Изсипете готовото сладко в буркани, затворете и приберете в хладилника.

Конфитюр от дюля и физалис

5 бр. дюля
2 кг физалис на половинки или четвъртинки
1,5 кг пудра захар

Покрийте физалиса с част от захарта, оставете за една нощ. Измийте дюлите, обелете, настържете, добавете към другите плодове и сложете на среден огън. След като кипне, намалете температурата и оставете да къкри, докато сместа се сгъсти. Сложете сладкото в стерилизирани буркани и плътно затворете капака.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X