Напишете дума/думи за търсене

Френски коледни традиции, които са толкова очарователни

Празничните обичаи на французите са определено нещо, на което бихме искали да подражаваме.

Ако искате да добавите малко космополитно усещане към вашето Рождество, може да опитате следните френски коледни традиции.

1. Домовете са украсени с ясли на новородения Иисус
Crèche е френската дума за сцена на Рождество Христово и ще намерите такава във всеки френски дом, където се празнува празникът. „Възстановките” са склонни да бъдат сложни, включващи много фигурки в допълнение към Мария, Йосиф и бебето Иисус.

2. Семейства се пъхнат в Bûche de Nol (известен още като бъдник)
Тази традиция е еволюирала доста през годините. Някога истинска дървесина, която се добавяла към камината на Коледа за късмет през следващата година, бъдната клада, или bûche de Nol, сега се среща по-често на вечеря и върху масата под формата на артистично изработена, сериозно декадентска шоколадова торта, която е предназначена да й се насладите след празника.


3. Празничното забавление продължава през януари с la Fte des Rois
1 декември е началото на коледния сезон във Франция и Богоявление, което се отбелязва на 6 януари и е известно като Ден на тримата крале, бележи неговия край. Въпреки че la Fête des Rois не е национален празник, той все още се празнува широко в училищата и на работните места с едноименна торта (galette des rois или кралска торта), направена от люспесто бутер тесто и бадемов крем. По традиция във всяка торта се пече малка фигурка. Човекът, на когото се сервира парчето със скритото съкровище, се коронова за крал или кралица за един ден.

4. Децата оставят обувки пред камината
Вероятно сте запознати с традицията в САЩ чорапите да се окачват до камината, но във Франция е обичайна практика децата да оставят обувките си на огнището с надеждата, че Дядо Коледа ще ги напълни с подаръци и лакомства за една нощ.

5. Голямото ястие се сервира на Бъдни вечер
Повечето семейства по света празнуват на Коледа, но във Франция традиционно празнично ястие, известно като le réveillon de Noël, се сервира на Бъдни вечер. То се състои от любими френски ястия като стриди, гъши дроб и ескарго, последвано от печена пуйка и споменатия по-рано бъдник за десерт. Освен това е френска традиция да се прокарва храната с много хубаво вино и шампанско.

6. Имелът се окачва за късмет
Французите също закачат имел в домовете си по време на коледния сезон. Основната разлика е, че празничното растение се смята за символ на късмет, а не за покана за целувка, както е в Щатите.

7. Седмицата преди Коледа включва 13 десерта
Тази традиция произхожда от провансалския регион на Франция, където е обичайно да се подготвя богато разнообразие от тринадесет различни десерта (представляващи тринадесетте апостоли) през седмицата, водеща до Коледа, за да задоволи желанието за сладко на семейството и приятелите, които идват на гости. Някои често предлагани лакомства са захаросани ядки, плодове и известната сладка и дъвчаща нуга де Монтелимар.

8. Коледните песни не са на особена почит
Музиката играе много малка роля в празничното тържество на страната и макар да може да чуете мелодия на английски език в магазините, французите определено не се интересуват от преяждане с коледни песни.

9. Всички посещават полунощна литургия
Френските църкви са пълни на Бъдни вечер, а не на Коледа. Традиция е семействата, които празнуват празника, да присъстват на среднощна литургия след голямото хранене и преди да се приберат у дома, за да спят и да изчакат le père Noël (известен още като Дядо Коледа ) да направи своята нощна магия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X