Напишете дума/думи за търсене

Как Свети Никола се превръща в Дядо Коледа?

В страните, които празнуват Коледа, името на Свети Никола почти вече не се споменава. Той е заменен от Дядо Коледа.
Легендата за Дядо Коледа започва с герой, за когото малцина знаят. Никола от Бари за Запада и Свети Никола от Мира за Изтока. Този човек наистина е съществувал и, както подсказва името му, е обявен за светец заради постиженията си, които включват много чудеса.

Първоначално Коледа се свързва със Свети Никола. С течение на времето тази фигура, която раздавала подаръци на децата и се появявала на Бъдни вечер, започнала да се нарича Дядо Коледа. Традицията да се дават подаръци в чест на Рождество Христово, престана да бъде строго католическа и става доста комерсиална.

„Щастлива е онази Коледа, която може да ни върне обратно към заблудите от детството ни, да припомни на стареца удоволствията от младостта му и да пренесе пътешественика обратно в неговото собствено огнище и тих дом!“
Чарлс Дикенс

Кой е Свети Никола?
Свети Никола е роден през 280 г. от нашата ера в град Мира, който в момента е част от Турция.
По онова време християните все още били преследвани. Родителите му обаче изповядвали своята религия. Баща му бил проспериращ търговец, който мечтаел синът му да последва неговите стъпки. От друга страна, майка му искала Никола да бъде свещеник като чичо си.

От ранна възраст Никола бил научен да споделя всичко, което има, с най-нуждаещите се. По това време имало ужасна чума и родителите му, като християни, благотворително се грижели за болните. За съжаление и двамата се разболяват и умират.
Когато това се случва, Никола, който е наследник на всичките им активи, раздава всичко, което има, между най-бедните. След това намира чичо си и става монах. По това време той е само на 19 години. От този момент нататък той се посвещава на религията.

Преследван човек
Говори се, че Никола е направил пътуване до Светите земи, преди да се върне в родната си Мира. Епископът, неговият чичо, току-що бил починал. Свещениците обсъждали кой да бъде негов наследник, но не могли да постигнат съгласие.

За да разрешат въпроса, те казали, че следващият свещеник, който влезе в храма, ще бъде произведен в сан епископ. Това бил Никола.
Новият епископ се отличавал с огромната си доброта и безпристрастност. Но бил издаден императорски указ, който нареждал християните отново да бъдат преследвани и Свети Никола преживял тежко време. Говори се обаче, че въпреки този факт той никога не е загубил чувството си за хумор и често може да бъде чут да се смее с глас.

Свети Никола е арестуван и хвърлен в затвора за близо 30 години. Това не променило неговия мил и щастлив характер. Когато император Константин дошъл на власт, той заповядвал старецът с бяла брада Никола да бъде освободен. Той веднага тръгнал към Мира. Пристигнал точно когато общността отбелязвала Коледа. Всички празнували пристигането му.


Легендата за Дядо Коледа
Говори се, че когато Свети Никола бил епископ, той познавал един беден баща, който имал три дъщери, които не могли да се омъжат, защото нямали зестра.
За да поправи това положение, светецът отишъл през нощта и, без да го види никой, оставил торба с жълтици в чорапите на момичетата, които висели да съхнат. Така всички успели да се оженят.

Легендата разказва още, че касапин примамил три деца в дома си извън града. Той убил и мариновал децата в бъчва, като планирал да ги продаде, представяйки месото им за шунка. Никола пътуваше из района, за да осигури на гладните храна. Той прозрял хитростта на касапина, а легендата твърди, че е възкресил децата. Говори се също, че бил способен да успокоява моретата и е станал известен като покровител на моряците и пътниците. Освен това той изпитвал огромна привързаност към най-малките обитатели на планетата.

Как Свети Никола станал Дядо Коледа или Санта Клаус?

В Нидерландия празникът на Свети Никола се празнува през декември, но името му на местен език е Sinterklaas. Когато нидерландските имигранти дошли в Съединените щати, американците, след погрешно произношение, превърнаха Синтерклаас в Санта Клаус.
Във Франция той започнал да се нарича Дядо Коледа поради физическата му прилика с популярен тамошен персонаж, наречен Bonhomme Noël.

Така от един герой се появяват няколко легенди, които събират в себе си това добро и радостно присъствие на Коледа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X