Напишете дума/думи за търсене

4 неща, за които не бива да лъжем децата си

Повечето родители имат арсенал от малки благородни лъжи, които използват, за да защитят децата си или за да спасят собствения си разум. И това е съвършено нормално според психолозите.

Проблемът възниква, когато родителите лъжат за по-тежки теми като смърт или развод.

Може да си мислите, че щадите чувствата на децата, но всъщност ги лишавате от емоционално развитие.
Да не говорим, че пропускате шанса да изградим доверие и комуникация между тях и себе си.

Кога трябва да казваме истината и кога е добре да лъжем наследниците си?

1. Смърт

Не е окей да лъжете за кончината на някого. Независимо дали става въпрос за четириног приятел или прабаба, никога не е лесно да кажете на дете, че любимо същество е напуснало този свят.
Но използването на сложни метафори или изобщо избягване на темата само ви създава проблеми в бъдеще.
По-добре е да кажете на детето си истината, като приспособите разговора към възрастта му. И ако се страхувате да се заемете с темата, има много книги, които да ви помогнат.

2. Откъде идват бебетата

Забравете да лъжете по този въпрос. Много по-лесно е да разкажете небивалицата на детето си за щъркела, отколкото истината за секса, но избягването на темата може да стимулира нездравословни, объркващи или негативни възгледи за секса и тялото.

Като се има предвид това, разговорът ви не трябва да се превръща в урок по биология. Започнете с нещо дребно, например, че в корема на мама расте яйце. След това, когато детето ви стане по-голямо и зряло, може да предоставите по-конкретни подробности.

3. Развод

Децата са по-възприемчиви, отколкото си мислим, и могат да усетят, когато нещо се случи с родителите им.
Така че, ако се опитате да им кажете, че вие и вашият партньор все още се обичате, шансовете да не ви повярват са големи. Да не говорим, че може да им даде фалшива надежда, че вие двамата ще се съберете някой ден.

4. Отсъстващи родители

Ако вашият партньор е напуснал семейството, вие може и да не искате повече да го виждате, но не това трябва да кажете на децата си, когато те питат къде е майка им или баща им. Ако отсъстващият родител някога се върне обратно, трудно ще обясните тази лъжа на малчуганите.

За кое е позволено да послъгвате като родители?

1. Дядо Коледа

Добре е да преиначите. Въпреки че бихме се радвали да видим как родителите получават потупване по рамото за купищата подаръци, е добре да кажем на децата, че старец с червен костюм им носи всичките дарове.
Защо? Защото Дядо Коледа помага за насърчаване на въображението и поддържа децата невинни още малко. Същото важи и за Феята на зъбките и Великденския заек.

2. Вашето минало, изпълнено с партита

Някой ден ще трябва да говорите с тийнейджъра си за наркотици и алкохол и той може да попита дали някога сте експериментирали, когато сте били на неговата възраст.

Казването на истината - особено ако е имало отрицателни последици - всъщност може да премахне изкушението от полезрението на пубертета. Но ако не се чувствате комфортно или не сте сигурни как да се обясните, тогава може би трябва да запазите миналото за себе си.

С тази техника разбираме безпоглешно дали някой ни лъже

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X