Напишете дума/думи за търсене

С тази проста техника разбираме безпогрешно дали някой ни лъже

Доста безочливо е някой да ни лъже, гледайки ни в очите, но има начин да разобличим лъжеца за секунди с помощна на един прост въпрос. Той дори няма да разбере, че сме му заложили капан.

Изкуството на техниката
Механизмът е известен в психологията като Неуловимата главоблъсканица и е фина техника да се провери колко искрен е някой. Д-р Джак Шафер, бивш поведенчески анализатор във ФБР, обяснява, че методът се състои в задаване на въпрос, на който вече знаете отговора. Трябва да е невярно твърдение, така че ако събеседникът ви се съгласи с вас, ще знаете, че лъже, а ако той не е съгласен, със сигурност е човек, на когото може да се има доверие.

Какво да направите?
Може да го използвате всеки път, когато усетите, че нещо не е на място по време на разговор с някого. Опитайте се да поддържате стойката и тона си, за да гарантирате ефикасността на механизма. Важно е в запитванията ви да няма следа от сплашване и да демонстрирате наслада от разговора.
Да речем, че за пръв път се запознавате с приятеля на сестра ви, който постоянно се фука с познанствата си с известни хора. Задайте му въпрос за някого от тях, за когото знаете подробности. Подведете го с отговора на питането си. Например: „Наскоро четох негова рецепта за телешко в еди-кой-си-сайт“, въпреки че сте наясно с това, че въпросната особа е веган и не би се докоснал до месо.

Кога да споделим, че сме наясно, че срещу нас стои лъжец
Обвиняването на някого, че не казва истината или намекването, че не е особено искрен, може да навреди на отношенията ви с него още повече, ако се окаже, че сте сбъркали в преценката си.
Вместо това опитайте да проведете личен разговор по-късно с човека, когото смятате за нечестен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X