Напишете дума/думи за търсене

Как да хванем лъжеца по езика на тялото (галерия)

Когато общуваме с някого, често е трудно да се разбере може ли да му се вярва. Но ако го наблюдавате внимателно лесно ще разберете дали той говори истината или ви лъже. Защото езикът на тялото е най-простият детектор на лъжата.

С пълно основание можете да заподозрете вашия събеседник в неискреност, ако забележите следните симптоми.

Той се изчервява

Това се обяснява с факта, че човек, когато лъже, изживява стрес. В този случай организмът изпраща допълнителни импулси по нервните влакна, от което съдовете рязко се разширяват и се напълват с кръв. А тъй като ние сме устроени така, че никой от нас не е в състояние да управлява тази реакция на организма, то даже и най-изкусните лъжци не могат да контролират цвета на лицето си, ако искат да заблудят някого.

Отклонява поглед

Никой не ви кара по време на разговор да пронизвате събеседника си с поглед. Но според наблюденията на психолозите обикновено през цялото време докато двама общуват и са искрено настроени един към друг, поддържат непрекъснат визуален контакт и само рядко отклоняват поглед един от друг. Ако човек се опитва да ви излъже, той в течение на целия диалог с вас ще отклонява погледа си от вашия. Най-често ще гледа надолу, за да скрие по-добре изражението на очите си.

Усмихва се фалшиво

снимки: Александър Ашминов
снимки: Александър Ашминов

Ако не сте уверени, че можете лесно да различите истинската искрена усмивка от фалшивата, понаблюдавайте как се усмихват хората. Ще забележите, че някои усмивки се появяват мигновено на лицето и веднага изчезват, а други се задържат няколко секунди. Има усмивки, които наричаме "криви" - когато се повдига само единият ъгъл на устата, а другият остава на привичното си място. Има широки усмивки "от ухо да ухо". Понякога човек като че ли се усмихва, но при това на лицето му нищо не се променя - около външния ъгъл на очите не се появяват характерните мимически бръчки. И така - широката усмивка, която продължава достатъчно дълго и е съпроводена със специфична мимика на лицето е истинската откровена усмивка. А мигновената, "кривата", тази, която възниква на "каменно" лице по правило говори, че събеседникът ви не е искрен с вас.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X