Напишете дума/думи за търсене

Увеличават ли се или намаляват семейните конфликти по Коледа?

Въпреки че е вярно, че за много семейства Коледа е празник, пълен с щастие и хармония, за други тя може да бъде изпълнена с трудности.

Семейните конфликти, които се случват по това време на годината, обикновено са били заспали дълго време. Всъщност това, че сте в близък контакт, води до излизане наяве на съществуващите спорове и недоразумения.

Как да избегнем семейни конфликти по Коледа?
Споразумения при планиране на семейни събирания
Лошото планиране, съчетано с липсата на съгласие за това къде и как ще се случи семейното събиране, може да бъде искрата, която запалва фитила. Следователно, постигането на споразумение относно подготовката (място, украса на трапезата, ястия и т.н.) може да играе съществена роля за избягване на семейни конфликти.

Поддържайте темите за разговор неутрални
В някои семейства има определени теми, които винаги предизвикват противоречия. Например политика или други социални въпроси. Следователно е разумно да ги избягвате.
Всъщност най-добре е да се придържате към разговори за лични преживявания. Например може да разкажете на семейството си за последната си ваканция, вашите хобита или нещо забавно, което се е случило на работа, за да отпуснете атмосферата.


Контролирайте консумацията на алкохол
Група австралийски психолози от фондация Jean Hailes откриха висок процент на разочарование от очакванията, които създава Коледа. Поради тази причина те предлагат промяна в навиците, за да се избегне напрежението.

„Коледа може да е време, когато хората пият твърде много и това може да разхлаби ограниченията върху това, което се казва, и индивидите да станат твърде директни“, твърди професор Джейн Фишър.

Консумацията на алкохол позволява по-малък контрол върху това, което правите или казвате. Преставате да имате „филтри“ за поведението си. С други думи, по-вероятно е да се увлечете в говоренето, без да мислите за последствията от действията си.
Контролираната консумация на алкохол може да попречи на тези дремещи неразрешени конфликти да излязат наяве.

Сърдечност и уважение: запазете спокойствие
В случай на напрегната ситуация е важно да запазите спокойствие и да запомните, че основната цел на семейното събиране е да прекарате приятно и хармонично време. Това не означава да се увлечете от момент на гняв или чувство на гняв за определено поведение или коментари от членове на семейството.

За да направите това, опитайте да поемете дълбоко въздух. Спрете и помислете за всички причини, поради които искате да прекарате добре със семейството си. Това може да ви помогне да контролирате гнева, който определени ситуации понякога генерират във вас.

Накратко, трябва да проявявате сърдечност и уважение, когато общувате, за да избегнете семейни спорове. Не забравяйте, че всеки има своя собствена гледна точка. Затова трябва да ги уважавате, да се вслушвате в техните гледни точки и да бъдете уважителни, дори ако това може да е малко трудно понякога.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X