Напишете дума/думи за търсене

5 нагласи, които издават нуждата ни от прекомерно одобрение от другите

Когнитивният психолог Албърт Елис поставя „нуждата от одобрение“ на върха на своя списък с ирационални вярвания. Много от нас ненужно страдат поради тази нереалистична идея. Смятаме, че се нуждаем от одобрение и приемане от почти всички важни хора в живота ни, за да бъдем щастливи.
Защо тази идея е нереалистична? Поради простия факт, че никога няма да успеем да угодим на всички. Всеки човек притежава свои ценности, стандарти и мнения и те невинаги съвпадат с вашите. Те не са по-добри или по-лоши, просто са различни.

Колкото и да се опитваме да угодим на всички, никога няма да успеем. Освен това ще спрем да бъдем истинските себе си. След това идва тревожността и дори отхвърлянето.
Прекомерната нужда от одобрение всъщност влошава отношенията. Това е самоизпълняващо се пророчество: нашите погрешни действия са склонни да потвърждават нашите ирационални вярвания.

Какво е типичното поведение на хората с прекалено висока нужда от одобрение?

Оправдават всичко, което правят, и се обясняват твърде много
Научавате, че определен човек не одобрява действията ви. Като начин да поемете контрол над ситуацията, вие оправдавате всичко, което сте направили. Мислите, че ще успеете да убедите другия, че сте прави. Но е много малко вероятно това да се случи. Личните мнения рядко се променят поради оправдания или обяснения. Най-разумното е да приемете мнението на отсрещния и да поддържате добри отношения с него.

Променят мнението си
Да може да променим мнението си, е знак за зрялост и умствена гъвкавост. Но само когато човекът, с когото общуваме, наистина успее да ни убеди. Ако постоянно променяте мнението си, защото се страхувате, че другите не ви одобряват, вие сте жертва на нереалистична нужда от одобрение.

Бъдете себе си. Околните са привлечени от личности, които са силни и уверени. Така че придържайте се към оръжията си и приемете факта, че околните може да не са съгласни с вас.


Ядосват се от различията
Да се ядосваш всеки път, когато някой не е съгласен с теб, всъщност е вик за одобрение. Проблемът е, че гневът не е най-добрият начин да получите одобрението на околните. Такава негативна емоция всъщност отблъсква хората. Това, с което се оказвате в крайна сметка, е отхвърляне и неприятното усещане на гняв.

Натрапчиво проверяват колко „харесвания“ получават в социалните медии
Ерата на технологиите, в която живеем днес, подчертава нуждата ни от одобрение по уникален, много ясен начин. Колко хора познавате, които постоянно публикуват свои снимки? Истината е, че зад това поведение стои отчаяна нужда от одобрение. Броят на „харесванията“ или коментарите, които получават, само го засилва.

Не робувайте на одобрението на вашите виртуални приятели. Ако не получите много "харесвания", ще бъдете смазан.

Да не казват нищо, когато не са съгласни
Хората често действат по начини, които не ни харесват. Всички правим грешки и те могат да бъдат поправени. Проблемът обаче идва, когато не може да дадете възможност на отсрещния да поправи грешката си. Друг проблем е, когато не може да уважите мнение, което не съвпада с вашето собствено.

Помнете, че не е нужно да се харесвате на целия свят, за да сте щастливи. Ако има хора около вас, които ви обичат, трябва да се чувствате наистина благословени.

Не е нужно да сме приятели с всички или да се чувстваме обичани от мнозинството, където и да отидем. Това, което наистина е важно, е нашите действия да имат нашето собствено одобрение. Трябва също така да се научим как да изразяваме несъгласието си с уважение.

Колкото повече обичаме себе си, толкова повече другите ще ни обичат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X