Напишете дума/думи за търсене

Най-доброто от необятната френска кухня (+рецепта)

Френската столица има много лица. Сред най-посещаваните от туристите град е, дом е на Айфеловата кула, на Триумфалната арка, на висшата мода, но и на многовековно културно богатство. Град, който е видял в историята си и добро, и не толкова. Но е неповторим и не спира да е гостоприемен към всеки, готов да се потопи в атмосферата му. А тя няма да е истинска без нещо интересно, типично френско и за хапване.

Френска кухня е необятна. От залък на залък, направо може да му изтървете края. Има обаче някои ястия, които си струва да опитате, ако сте на гости на Париж.

Soupe a l'oignon

Традиционна френска супа, приготвена с най-обикновен лук, но леко карамелизиран, и телешки бульон. Поднасят я с крутони и настърган кашкавал (пармезан). Корените на тази супа са в далечната история, но съвременният й вариант е останал почти непроменен през последните няколко столетия.

Boeuf bourguignon

Яхния с телешко месо, сготвена с червено вино, бульон, чесън, кромид лук и свежи подправки. Да не забравяме и гъбите. Ще кажете, какво пък му е традиционно френското на това блюдо. Може би нищо или пък всичко. Няма никакво значение, защото в Париж го правят неустоимо вкусно. Поръчайте и хлебче, сосът е фантастичен и просто не е за изпускане.

Flamiche

Нещо като пай, нещо като тарт, нещо като дебела пица. Всъщност, от всичко по малко. Думата означава кейк на фламандски и идва от земите на Северна Франция. Долна кора, пълнеж със сирене и праз лук и горна кора. Наречете го, както ви харесва, или просто фламиш.

Confit de canard

Или патица конфи. Варено месо, а след това запечено. Приготвя се с доста мазнина, но пък и патешкото може да го понесе. Картофите са божественото допълнение към ароматното блюдо. А то е гарантирано такова, най малкото заради мариноването на месото с чесън, мащерка и сол в продължение на поне едно денонощие. Чакането обаче си заслужава.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X