Ratatouille
Накратко казано, зеленчуково ястие, но не какво да е. А богата на вкусове комбинация от парченца домати, чушки, тиквички, патладжани, моркови, подправени с чесън, лук, малко мазнина, босилек, майорана, мащерка. Всичко се подрежда в тава и се пече на силен огън. Това е.
Лесен Ratatouille
За 1 порция:
153 ккал
мазнини 10,6 г
въглехидрати 14,2 г
протеини 2,8 г
фибри 5,9 г
необходими продукти:
1 средно голям домат
1 глава лук
1 червена чушка
1 жълта чушка
1 патладжан
1 тиквичка
1 малка продълговата тиква
1 скилидка чесън
1/4 ч.ч. зехтин
1/4 ч.ч. оцет балсамико
1/2 ч.л. сол
1-2 щипки прясна или суха мащерка
начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 190°С. Напръскайте кръгла и плитка тава с мазнина.
2. Нарежете зеленчуците на шайби и ги подредете в кръг в тавата, като редувате цветовете. Патладжанът може предварително да осолите и да оставите да престои и да пусне сок, за да не горчи. Изплакнете го преди да го подредите между останалите зеленчуци.
3. Смесете зехтина с оцета балсамико, солта, смления чесън и мащерката. Разбъркайте добре и полейте отгоре подредените зеленчуци.
4. Сложете ги във фурната и печете около 30-35 мин.
Ястието може да приготвите с доматен или със сметанов сос, да поръсите с настърган кашкавал. Поднесете го самостоятелно или като гарнитура към друго блюдо.
Коментари (0)
Вашият коментар