Напишете дума/думи за търсене

Най-доброто от необятната френска кухня (+рецепта)

Ratatouille

Накратко казано, зеленчуково ястие, но не какво да е. А богата на вкусове комбинация от парченца домати, чушки, тиквички, патладжани, моркови, подправени с чесън, лук, малко мазнина, босилек, майорана, мащерка. Всичко се подрежда в тава и се пече на силен огън. Това е.

Лесен Ratatouille

За 1 порция:

153 ккал

мазнини 10,6 г

въглехидрати 14,2 г

протеини 2,8 г

фибри 5,9 г

необходими продукти:

1 средно голям домат

1 глава лук

1 червена чушка

1 жълта чушка

1 патладжан

1 тиквичка

1 малка продълговата тиква

1 скилидка чесън

1/4 ч.ч. зехтин

1/4 ч.ч. оцет балсамико

1/2 ч.л. сол

1-2 щипки прясна или суха мащерка

начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 190°С. Напръскайте кръгла и плитка тава с мазнина.

2. Нарежете зеленчуците на шайби и ги подредете в кръг в тавата, като редувате цветовете. Патладжанът може предварително да осолите и да оставите да престои и да пусне сок, за да не горчи. Изплакнете го преди да го подредите между останалите зеленчуци.

3. Смесете зехтина с оцета балсамико, солта, смления чесън и мащерката. Разбъркайте добре и полейте отгоре подредените зеленчуци.

4. Сложете ги във фурната и печете около 30-35 мин.

Ястието може да приготвите с доматен или със сметанов сос, да поръсите с настърган кашкавал. Поднесете го самостоятелно или като гарнитура към друго блюдо.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X