Напишете дума/думи за търсене

8 начина да не харчим много по празниците

Подаръци, украса, продукти за изтънчени ястия, вина, шампанско – да не се окаже, че ще започнем новата година съвсем без пари след безумно харчене по празниците?

Вярно е, че човек иска поне по Коледа да се отпусне и да не трябва да мисли за сметки, заеми и лихви, но все пак трябва да сме разумни.

1. Планирайте бюджета си преди да отидете на пазар. Повечето от нас се увличат и често купуват много красиви, но и ненужни неща, когато започнат да обикалят по магазините. Затова е задължително да си направите точна сметка предварително и да определите колко ще дадете за подарък на съпруга, на детето, на родителите и да не надвишавате тази сума.

2. Не се притеснявайте от магазините и сайтовете за продажба на second hand. Там може да намерите и прекрасни чисто нови вещи. Особено в сайтовете с обяви хората често пускат неща, от които имат по два броя или пък са си поръчали дреха от чужбина, но не са уцелили размера. Така че не бъдете предубедени, а търсете внимателно. Съществуват и много сайтове, в които се подарява какво ли не – най-вече домашни любимци. Така че, ако някой ваш близък много иска животинче, подаръкът ви е готов.

3. Изкарайте пари. Някакъв допълнителен доход е идеалният начин да си осигурите бюджет за Коледа. Използвайте сайтовете за продажба не като купувач, а като продавач. Предложете вещи, които не използвате или предишни подаръци, които така и стоят неразопаковани.

4. Заложете на варианта с томболата. Не говорим за тото, въпреки че печалба от него, би била идеалното решение. Направете си тържество, в което не всеки да подарява подарък на всеки, а теглете жребий и нека всеки един да подарява на конкретен човек. Това е особено полезно за служебните партита или когато се събирате много приятели и е невъзможно да купите по нещо за всеки. Добре е и да установите бюджет за покупката, така че всички да изхарчат горе-долу една и съща сума и да няма недоволни.

5. Правете колективни подаръци вместо да купите два подаръка – един за своята приятелка и един за съпруга й, им изберете общ. Или пък подарете общ подарък с друг близък - например заедно със сестра си за майка ви.

6. Направи си сам подарък. Това е може би най-добрият ни съвет към вас. Не се колебайте да подарите нещо, което сами сте измайсторили – оплетете шал, ушийте подвързия за книга, направете коледна декорация. А за колегите в офиса опечете сладки. За децата направете коледен календар. Сложете във всяко прозорче нещо, което ще ги зарадва повече от парче шоколад - послание колко ги обичате, стихче или билет за театър.

7. Не харчете пари за опаковки, а ги направете сами. Винаги може да завиете подаръка в красиво парче плат, което след това да бъде прибрано и използвано отново.

8. Същото важи и за украсата на къщата. Тази година недейте да купувате нови топки, гирлянди или украшения, а ги измайсторете. Заложете на естествени материали като шишарки, ябълки, канелени пръчици, сушени чушки, нанизи шипки, гирлянди от пуканки. 

Не забравяйте, че Коледа не е просто украса, храна и подаръци. Най-ценното, което може да дарите на близките си, е обичта и вниманието си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X