Напишете дума/думи за търсене

Баклава с орехи и шамфъстък от Лора и Стоян

Продукти:

800 г фини точени кори
250 г орехи
250 г ядки шамфъстък
100 г захар
1 ч.л. канела
200 г краве масло
За сиропа:
600 г захар
0.5 лимон
сок

Начин на приготвяне:
1. Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата.

2. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене.

3. Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори.

4. Разрежете баклавата с остър нож като слънце.

6. След това я залейте хубаво с разтопеното масло.

7. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво - около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност - около 2 часа.

9. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине.

10. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп.

11. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади.

11. Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.

Вижте видеорецептата тук и почерпете още кулинарни вдъхновения от програмата на 24Kitchen и от www.24kitchen.bg.

Снимка: © 2018 FOX Networks Group Bulgaria currently THE WALT DISNEY COMPANY BULGARIA

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X