Напишете дума/думи за търсене

Рецепти от коледната кухня на баба

Коледна погача с мая

1/2 ч.ч.масло
1/2 ч.ч. захар
щипка сол
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
25 г мая
3 1/2 ч.ч. брашно
сокът на 1 лимон
жълтък
масло за намазване

1 Разбъркайте маслото със захарта, прибавете 1 цяло яйце и 3 жълтъка. Разтворете маята в хладкото мляко. Прибавете в маслената смес заедно с 2 ч.ч. брашно и солта. Леко замесете.
2 Сипете останалото брашно и лимоновия сок и омесете тестото. Покрийте и го оставете на топло да втасва 2 часа. Отново премесете тестото, сложете го в голяма кръгла тава и го оставете отново да втаса до удвояване на обема.
3 Намажете погачата с 1 жълтък, разбит в малко прясно мляко. Печете в предварително загрята на 180?С фурна за 40 мин.

Напластена празнична пита

4 ч.ч. брашно
1 бучка мая
2 ч.л. сол
2 пакетчета масло
250 г натрошено сирене
4 яйца

1 Размийте маята в малко вода и я оставете да втаса. От брашното, маята, солта и 1 ч.ч. хладка вода омесете средно меко тесто. Разделете го на 12 топки. Намажете с разтопено масло и ги оставете да престоят половин час.
2 Намажете обилно с масло и разточете. Сложете 6 от разточените кори една върху друга и ги разточете на обща кора с размерите на избраната от вас тава.
3 Сложете кората в обилно намаслената тава и разстелете отгоре плънката, направена о т натрошеното сирене и 3 разбити яйца. Повторете същото с останалите кори. Покрийте плънката с втората кора. Намажете с последното яйце и печете в умерено загрята фурна.

Вързана солена баница

1 кисело мляко
1/2 ч.ч. топла вода
1 с.л. захар
1 с.л. сол
мая колкото кибритена кутийка
1 ч.ч. мас
1 кг брашно

за плънката:
300 г сирене
3 яйца

1 Замесете тесто от млякото, водата, захарта, солта, маята и брашното и го разделете на 16 топки. Всяка топка разточете на кора с големината на чиния и намажете с разтопената мас.
2 Направете плънката от сиренето, размесено с яйцата. Завийте на руло и завържете всеки то двата края на възел. Наредете в намазнена тава като единият възел е отдолу, а другият отгоре. Оставете баницата да втасва 1 час. Намажете с разбито яйце и печете в гореща фурна до готовност.

Гевречета

250 г брашно
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. захар
2 яйца
1 ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
1 1/2 к.ч. мазнина за пържене

1 Разбийте яйцата със захарта. Прибавете киселото мляко със содата, а след това и пресятото със солта брашно, без да спирате да бъркате. Омесете меко тесто.
2 Накъсайте го на топчета, оформете ги като гевречета и ги изпържете в силно нагрятата мазнина. Поднесете топли и поръсете с пудра захар.

Тутманик с кисело мляко

3 ч.ч. брашно
5 яйца
150 мл олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
200 г сирене

1 Разбийте 4 яйца и прибавете мазнината, млякото, в което сте разтворили содата, и натрошеното сирене. Постепенно и при непрекъснато бъркане сипете брашното. Трябва да се получи тесто с гъстота за кекс.
2 Изсипете го в намаслена и набрашнена тава и намажете с последното разбито яйце. Печете в умерено загрята фурна.

Черен кекс 
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. смлени орехи
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. амонячна сода
1/2 ч.л. канела
1 Смесете захарта с орехите. Добавете брашното, размесено със содата. Излейте 2 ч.ч. хладка вода, като не спирате да бъркате. Прибавете канелата, разбъркайте отново добре и изсипете в намаслена и поръсена с брашно форма за кекс. Печете в предварително загрята умерена фурна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X