Напишете дума/думи за търсене

Грузинската кухня – най-добрите кулинарни традиции на Азия и Черноморието (+рецепти)

Грузия не е просто красива страна, известна с интересни забележителности, но и с невероятната си кухня.

Според една от тамошните легенди, когато Господ раздавал земя на хората, грузинците вдигали тежки тостове с вино в рамките на традиционната си супра.

Увлечени в гуляя, те закъснели за Господния подарък и останали без земя.

Те обяснили закъснението си на Господа с това, че вдигали чаши в Негова чест и той им дал част от земята, която бил оставил за себе си.

Храната за грузинците не е просто обикновено хранене, а е време и място за разговори, споделяне на емоции и благодарности. Те наричат това супра, която е въплъщение на щедрото грузинско гостоприемство. Тя е шумно, колоритно, радушно и доста продължително пиршество – понякога от сутрин до вечер.

Тамада е най-важният човек на тези пирове, който се изявява като режисьор и предлага различни тостове, измислени специално преди празника. А грузинските многогласни песни са най-важният завършек на всеки тост.

Грузинската кухня е чудесна смесица от източните и западни цивилизации и тяхната храна. Въпреки че използва обикновени продукти, добре познати за целия свят, чрез комбинациите от различни пропорции на съставки и подправки, придобива специфичния вкус и аромат, типични за грузинските ястия.

На най-почетното място в нея стои орехът. Той се използва практически във всяко ястие - от месно до вегетарианско. Има няколко ястия с общото название пкхали, приготвени от орехи, спанак, зелен фасул, червен боб, листа от цвекло, и ароматно овкусени с оцет и чесън и поръсени със зърна от нар.

Няколко вида меса с орехи са най-вкусните ястия, предлагани на най-важните гости на Грузия. Сациви представлява пилешко, потопено в сос от ситно смлени орехи и букет от грузински подправки. месото може да бъде пуешко или говеждо и се поднася студено. Приготвя се само в най-специалните дни като Коледа, Великден, сватби.

Мцвади е месо на грил. Никой не може да си представи грузински празник без него – свинско месо на скара, понякога говеждо или агнешко.

Цялата тайна на мцвади е в специално изсушените лозови клони, които се използват за изпичането на месото. Те дават специалния и уникален аромат и вкус на това ястие. Ако сте любители на сладкото, то първото нещо, което трябва да опитате от грузинската кухня е хачапури – това е тамошната версия за чийзкейк. Представлява златист, тънък печен пай, пълен със сирене.

Друг важен десерт за местната кухня е гозинаки. Той е във формата на диамант и наистина е диамантът на грузинската кухня. Прави се с орехи и мед и е неизменна част от новогодишната трапеза. Чурчхела също се прави от орехи (понякога от бадеми или други ядки). Представлява орехи, нанизани на конец, които се топят в специално приготвена смес от концентриран пресен сок от грозде и малко брашно.

Кулинарията, колкото и да е традиционна за цялата страна, все пак всеки регион си има своите изменения и типични рецепти. В Западна Грузия почти всеки ден се приготвят мчади - питки от царевично брашно, печени в тиган. В специални каменни или керамични тигани се приготвят кеци, а на фурна се пекат плоски питки, подобни на арабските.

В Източна Грузия са почитатели на печивата от пшенично брашно. Най-популярни са аджарските, които са по средата с яйце, и имперетинските, които са закрити.

Друго традиционно ястие е гоми - сварен качамак, придружен от прочутото сирене сулгуни. То е известно с термичната си обработка чрез сваряване. След като изстине, сиренето се оставя в солена млечна марината за 1-3 дни. Тъй като няма как да се съхрани повече от 25 дни, най-често го опушват. Този му вариант издържа 2-3 месеца.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X