Напишете дума/думи за търсене

Идеи за красива коледна маса (галерия)

Декорацията на трапезата е въпрос на вкус, а най-традиционният вариант е този, при който в покривките или други аксесоари на масата присъстват символи като елени, Дядо Коледа, звезди, камбанки и т.н. Червеното пък е класическият цвят, но може да заложите на оранжево, розово, малиново, без значение дали някой от посочените цветове ще е в покривката, салфетките или други детайли.

Украсата с шишарки дава много възможности, още повече, че с помощта на бои с блясък може да им се придаде допълнителен чар.

Декорацията с коледни топки също е функция на фантазията, защото цветовете, размерите, комбинирането и разположението им не се нуждаят от правила.

Изборът на основен цвят не е задължителен, но ако има повече елементи в един и същ тон, ще е демонстрация на стил. Извън червеното най-често срещани са вариантите с бяло и зелено, а по-романтична атмосфера биха създали деликатните и пастелни цветове.

За мнозина обаче блясъкът е най-важен и това се постига с добавяне на златно и сребърно. Малки детайли с коледни мотиви като етикети с имената на гостите или панделки на столчетата на чашите, правят атмосферата незабравима. Тя става още по-празнична и уютна, ако част от декора са свещите.

Именно ароматите са тези, които добавят специфичност на този празник. С Коледа най-често свързваме уханието на прясно изпечени хляб, сладки и торти, на канела и портокал.

Децата едва ли ще седнат на масата с възрастните или поне няма да се задържат дълго там. Затова е най-разумно за посрещането на празника за тях да се обособи отделна маса с лакомства, край която може да не се сяда. Кътът за игра е отлично допълнение към нея.

И все пак, когато декорирате, е добре да се придържате към някоя от посочените идеи, независимо от предпочитанията на цветове, използваните материали и големината на трапезата:

* Създайте централна композиция на масата. Може да е с помощта на широка ваза, която ще напълните с вода. Плуващите вътре запалени чаени свещи ще са особено ефектни, заради отблясъците във водата. Около вазата може да се декорира с наличните елементи. Центърът би могъл да е и от група от свещи с различен размер. Такава композиция създава усещането за уют, топлина и обич край огнището.

* Друг вариант е разполагането на свещи с предпочитани форма и размер по дължината на масата.

* Малки свещички пред всеки също не е лоша идея, стига да има достатъчно място и те да не пречат на храненето.

* Добавете в декорацията на трапезата малки борови клонки. Те символизират дълголетието. Но освен това освежават композицията и разпръскват специфичния за празника аромат.

Снимки: pinterest, pixabay, chicpartyideas, decoholic

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X