Напишете дума/думи за търсене

Почти традиционни ястия за Бъдни вечер

Традициите са нещо прекрасно, но понякога имаме нужда да разнообразим и самите тях. Предлагаме ви няколко рецепти за трапезата ви на Бъдни вечер, които са малко по-различни от стандартните боб, сарми с ориз и ошав.

Различните сарми

Необходими продукти:

листата от 1 кисела зелка

1 ч.ч. нахут от консерва

1 ч.ч. царевица

1 ч.ч. киноа

1 глава лук на ситно

3 скилидки чесън на дребно

1 домат на кубчета

шепа стафиди

сол и черен пипер

1 ч.л. кимион

олио

5 с.л. червено вино

Начин на приготвяне:

1. Накиснете киноата във вряла вода, за да набъбне. След 5 минути отцедете, ако е останала вода.

2. Запържете лука и чесъна, добавете виното и оставете под похлупак, докато течността се изпари. Добавете доматите, овкусете със сол и черен пипер и отстранете от котлона.

3. В купа смесете изплакнатите и добре отцедени нахут, царевица, киноа и стафиди. Прибавете към тях и сместта с лука, чесъна и доматите, както и кимиона, и разбъркайте добре.

4. Напълнете зелевите листа с плънката, завийте добре и сварете в тенджера за около 35 – 40 минути.

Тези сарми може да сервирате с бял сос бешамел с къри и джинджифил.

Сарми със сини сливи и булгур

Необходими продукти:

листата от 1 кисела зелка

200 г сушени сини сливи

250 г булгур

1 стрък праз на ситно

олио

чубрица

червен пипер

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Накиснете булгура в студена вода за 1 час, а сините сливи – във вряла за същото време.

2. Задушете праза и го смесете с булгура и сливите. Овкусете с подправките и махнете от котлона.

3. Завийте сармите с готовата плънка и сварете в подсолена вода или зелев сок за около 35 – 40 минути.

Може да ги сервирате със запържен червен пипер.

Баклава с тахан халва

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

300 г тахан халва

2 ч.ч. счукани орехи

шепа дребни стафиди

1 пакетче разтопено масло

за сиропа:

2 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

настъргана кората от един лимон

1 ванилия

Начин на приготвяне:

1. Начупете хубаво тахан халвата и я смесете с орехите и стафидите. Разпределете плънката между корите за баница, като мажете всяка кора с масло.

2. Сложете във фурната и докато се изпече до розово, пригответе сиропа, като позволите на всички продукти на кипнат.

3. Залейте изпечената основа със сиропа и оставете да престои на хладно място 24 часа.

Ашуре

Необходими продукти:

Продукти:

500 г сварено жито

200 г захар

150 г микс от ядки

50 г сушени кайсии

50 г сушени шайби ананас

50 г сушени червени боровинки

1 с. л. канела

1 ванилия

Начин на приготвяне:

1. Сварете житото, като предварително сте го оставили да кисне една нощ.

2. Смесете всички продукти и оставете да престои 1 денонощие, за да се усвоят добре ароматите.

Тиквени кесийки с праз

Необходими продукти:

За тестото:

2 ч. ч. брашно

1 1/2 с. л. оцет

12 г сол

вода

тънки пера от праз

за плънката:

1кг тиква

1 ч. ч. захар

250 г запечени орехови ядки

2 ч. л. канела

1 ч. ч. олио

Начин на приготвяне:

1. Обелете и настържете тиквата. Задушете я в малко олио и прибавете към нея захарта, орехите и канелата. Разбъркайте добре.

2. С посочените продукти (без праза) омесете тесто, разделете го на топки колкото чиния и разточете всяка от тях върху набрашнена повърхност.

3. В средата на всяка топка сложете от сместта, така че да я разпределите по равно. Съберете тестото, като притиснете краищата и завържете с перата от праз лук.

4. Изпечете в намазнена тавичка кесийките на 180 градуса. Когато ги извадите от фурната, ги поръсете с пудра захар и още малко канела.

Греяно вино

Необходими продукти:

2 литра червено вино

1 портокал

2 мандарини

2 ябълки

1 круша

1 ананас (може и от консерва)

пръчка канела

няколко зрънца черен пипер

2 с. л. мед

Начин на приготвяне:

1. Сложете виното в дълбока тенджера и го оставете на слаб огън на котлона, като в това време обелите и нарежете плодовете.

2. Сложете плодовете във виното заедно с пръчката канела и оставете да покъкрят заедно около 5 минути. Добавете черния пипер и изключете огъня.

3. Когато виното леко изстине, подсладете го с мед.

4. Сервирайте топло с по няколко парченца от плодовете.

Още вкусни и нетрадиционни рецепти за празниците ще откриете в новия брой на списание "Рецепти за здраве".

Този брой е още по-вкусен, по-уютен, по-коледен. Събрали сме в него виртуозните рецепти на едни от най-добрите кулинарни блогъри, появявали се на страниците на „Рецепти за здраве“.

В него ви чакат съвети за по-полезна и икономична коледна трапеза, за това как да приготвите идеалната пуйка, ако решите да й намерите място на масата, и кои са 5-те мазни храни, които помагат за топене на мазнини по празниците. В списанието ще откриете салати, които ще допълнят основните ви ястия за Рождество Христово, както и предложния за коледни подаръци за ядене. Ще ви разкажем какви сладки консумират различните народи на този голям християнски празник. В книжката ще намерите и идеи за вегетариански хапки, а за любителите на месото сме приготвили няколко неустоими рецепти за тържествена вечеря, както и подходящи гарнитури и сосове към тях. Ще ви представим 6 рецепти за коледен кекс и ще ви подскажем какво да правите с остатъците от празничната гощавка. И както повелява традицията, не може да не надникнем в коледната кухня на баба, където ви чакат напластена пита, вързана солена баница, коледна погача и гевречета. А за десерт сме ви оставили сладки изкушения.

Благоденствие и здраве!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X