Напишете дума/думи за търсене

10 коледни ястия от различни националности

Снимка: Pixabay

CNN направи списък с 10 от най-малко известните национални коледни ястия по света:

Германия

Weihnachtsgans или коледна гъска по немски, е традиционно ястие, приготвяно по време на семейните празници в страната, все по-популярна става и печената патица.

"Mоята майка прави weihnachtsgans всяка година по празниците", казва Макс Хес, американец от немски произход, който посещава Германия всяка година за Коледа.

"Имаме традиция да си разменяме подаръците на Бъдни вечер, а не на Коледа, така че тогава приготвяме гъската."

Холандия

"Gourmetten е типично холандско коледно ястие, което приготвяме заедно всички на масата.," споделя Мартже Фредерикс, главен изпълнителен директор на компания за кетъринг.

Ястието наподобява швейцарското и френското фондю, но вместо сирене се използват различни меса, риба и зеленчуци.

"Освен това, холандците обичат да пекат малки омлети или палачинки, облети с разнообразни сосове, както и хляб с чесново масло", добавя Фредерикс.

Италия

Празникът на Седемте Риби, се чества в навечерието на Коледа, той е традиционен обичай в много части на Италия и в италианско-американски общности.

"Това е една традиция, с която аз и моят шеф готвач Джо Флам сме израснали“, споделя Тони Мантуано, помощник-готвач в известен италиански ресторант в Чикаго.

"Важно е седемте риби да са приготвени по седем различни начина. Ястията са пържени, с доматен сос и т.н., и се сервират през цялата вечер."

Разбира се някой семейства приготвят и по-голям брой ястия - 12, 13.

Въпреки това, има някои съставки, които не бива да се променят или пропускат.

"Трябва да има бакала (риба треска в сол) без съмнение! Калмари, също", допълва Мантуано.

Филипини

В много части на Азия, свинското месо е също толкова популярна храна като ориза.

Тропичният климат е идеален повод за събиране на семейството на открито, за да приготвят лечон, или цяло печено прасе.

"Подготовката на лечон е продължително събитие - от плънката с лук, лимонена трева и чесън до подготовката на огъня", заявява главният готвач Карло Ламаня, член на английската общност във Филипините.

Не се използват никакви машини, прасето се набучва на бамбуков кол и се върти ръчно.

Коста Рика

"Една от най-автентичните коледни традиции в Коста Рика е приготвянето на тамалес. Всяко семейство има своя тайна рецепта", казва Алън Дуарте, банков мениджър в Сан Хосе, Коста Рика.

"През декември тамалес са част от дневното ни меню и ако посетите някоя селска къща, ще ви нагостят с тях."

Тамалес обикновено са увити в бананови листа и пълнени с месо (свинско, пилешко или говеждо), чесън, лук, картофи, грозде и други съставки.

Традиционната коледна храна може да се хапне в цяла Латинска Америка, като всяка страна има своя рецепта.

Русия

Със сигурност най-екзотично звучащите ястия в този списък, са руските - "сельодка под шуба" (салата от различни пластове продукти), която се консумира в много руски домакинства по време на празниците.

"Ако сте пескатарианец (човек, който не яде месо, но яде риба) ще оцените комбинацията от цвекло, майонеза, картофи, нарязани на кубчета, твърдо сварени яйца и, разбира се, херинга.", казва Даниел Малък, американец от руски произход,работещ в Сан Франциско.

Пуерто Рико

Пуерториканското коледно честване е известно като едно от най-пищните и дълги по света. Храната играе съществена роля в празненствата.

"Като жител на Пуерто Рико, едно от любимите ми ястия е ароз кон гандулес (ориз с грах и месо от гълъб)" . "Празникът със сигурност няма да бъде същия без това класическа ястие.", твърди Фернандо Деса, главен готвач.

Ястието е подправено с чесън, риган, доматен сос, зехтин и други съставки.

Ню Орлиънс

Вечеря Ревилион - традицията тръгва от стара френска фамилия и представлява голямо разнообразие от ястия с морски дарове бамя, супа и пайове.

Освен в домакинствата, тази вечеря се предлага и в много хотели.

Полша

Кнедлите - пълнени с картофено пюре, извара или кисело зеле - са традиционното празнично лакомство в Полша.

"По традиция те се варят, макар че днес пържените кнедли стават все по-популярни", казва Каролина Патрик, блогърка от Полша.

"Те се сервират с различни топинги, като разтопено масло, пържен лук или скварки: пържени, хрупкави хапки от свинско месо."

"Според полската традиция, обаче е забранено да се яде месо на Wieczerza Wigilijna (Коледната вечеря)," допълва Патрик.

Доминикана

Коледно ястие на карибския остров Доминикана е нош - обилна купа с шкембе чорба.

"Всяко семейство има своя собствена специална рецепта," казва мениджърът Дарил Аарон Розали Бей.

Супата от шкембе отразява културата в храненето на острова - практиката на ядене на онези части от едно животно, които обикновено може да се изхвърлят. Това е кухня, която е повлияна от африкански, испански и британски стилове.

Мария Узунова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X