Напишете дума/думи за търсене

6 малки крачки към по-чиста планета

Опазването на цяла планета звучи като доста сериозна и трудна работа. Истината е, че не са необходими кой знае какви мерки, за да живеем на по-добро и по-приветливо място. Всеки от нас може да направи дребни неща в ежедневието си, които да допринесат за подобряване на околната среда. Ето някои примери:

Не изхвърляйте отпадъците си на земята

Това важи както за всякакви хартиени отпадъци, така и за най-големия замърсител – цигарите. Не се изисква много, за да изхвърлиш боклука си на обозначеното на това място, но за околната среда приносът ще е голям. Една цигара, хвърлена на земята, може да остане там в продължение на 25 години, като през този период ще отделя изключително вредни химикали като амоняк, арсен, олово и други. От замърсената почва после започват да растат растения, които поглъщат отровните вещества.

Заменете найлоновите торбички

Те са един от най-големите замърсители, а разграждането им отнема десетилетия. Вместо тях използвайте текстилни такива.

Ограничете пластмасата

Европейският съюз вече предприема действия относно продуктите за еднократна употреба, като от 2021г. трябва да се прекрати използването на пластмасови чаши и чинии, клечки за уши, сламки и други. Нещото, което всеки един от нас може да направи, е да ограничи купуването на вода в пластмасови бутилки. Около 90% от тях още не са преработени, а за да се разградят са необходими стотици години. Купете си бутилки за многократна употреба и си пълнете вода от вкъщи. Така не само ще се грижите за околната среда, а и за себе си, защото пластмасата е изключително вредна и за организма ви.

Пестете вода

Когато си миете зъбите, не оставяйте водата да тече. Така ще спестите не само до 20 литра вода на ден, но и ще се отрази добре на бюджета ви.

Ограничете хартията

Откажете се от фактурите. Повечето фирми вече предоставят онлайн информация. Защо тогава да получаваме същата тази информация на хартия, като можем да я видим през компютъра?

Принтирайте двустранно и само когато е наложително. По този начин разходът на хартията ще се намали двойно и голям брой дървета ще бъдат спасени.

Вдигайте поне по един отпадък от земята на ден

Разбира се, това е личен избор, но ще се изненадате колко голямо влияние може да окаже. Ако един човек, изхвърля по един отпадък от земята на ден, то това са 365 отпадъка за година. Представете си какво влияние ще окаже броят на хората, които го правят.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X