Напишете дума/думи за търсене

Как да се грижим за истинска елха

Колкото и да е хубаво да имаш елха вкъщи и да я украсиш, цялата идея за коледната добрина и топлина, е безсмислена, щом като веднага след празниците изхвърляш ненужното дръвче. Само в България всяка година се изсичат около 150 000 елхи, повечето от които незаконно.

Заради това много хора залагат на изкуствените, но повечето от тях се правят от PVC и се пръскат с оловен разтвор, така че са вредни за околната среда. Идеалният вариант е да си купите елха в саксия, която на пролет да засадите.

Как да се грижите за живото коледно дърво съветва Николай Стоянов – собственик на градински център в „Младост 4” в София.

Най-важното е откъде ще купите дървото. Не се подмамвайте от страхотни оферти от продавачи на улицата. Има случаи, в които се оказва, че вашето живо дърво, не е нищо повече от отсечена елха, забита в саксия с пръст.

Предпочитайте елхи от български разсадници. Така ще сте сигурни, че ще издържат на нашия климат. Имайте предвид, че по-малките дръвчета имат по-големи шансове да оцелеят и да бъдат пресадени в земята.

Не избирайте големи елхи в малки саксии, защото тяхната коренова система най-вероятно е засегната, когато са били вадени.

Ако купите дръвчето точно преди Коледа, може да го внесете вкъщи, но ако го купите една или две седмици по-рано, го дръжте първо на терасата. Добре е преходът да е плавен – преди да го сложите в стаята, го подръжте един-два дни в мазето или коридора, за да няма термичен шок.

Не слагайте дръвчето непосредствено до парното, радиатор или камина.

Живата елха не може да издържи на топло повече от 10 дни, така че като изминат, пак я изнесете на тераса или двор.

Поливайте дръвчето през 2-3 дни, когато е вътре, а когато го изнесете навън и е под навес, и до него не достигат сняг и дъжд – 1-2 пъти седмично.

Ако годината е топла и земята не е замръзнала, може да го засадите веднага след празниците, но е по-добре да изчакате до месец март. Не чакайте обаче да стане прекалено топло.

Не забравяйте вашето коледно дърво след като го посадите – през лятото то ще има нужда от редовно поливане.

---------------------

Вече няколко години у нас се организира специална акция на WWF (Световен фонд за дива природа) „Коледна елха в саксия” (www.wwf.bg). През април всички желаещи се събират и засаждат елхите си на определено място в планината.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X